Меню Затваряне

Богословският институт „Св. Сергий“ в Париж организира среща за обсъждане на евтаназията

На 13 септември 2022 г. Елисейският дворец обяви в прессъобщение началото на голям национален дебат за края на живота. В своето становище № 139, публикувано на същия 13 септември 2022 г., Националният консултативен комитет по етика (CCNE), орган, отговорен за хвърлянето на светлина върху етичните въпроси, повдигнати от напредъка на науката, за първи път разглежда, дори при строги условия и според законодателното решение, възможността за „законен достъп до асистирано самоубийство“ за пациенти, страдащи от „сериозни и нелечими заболявания, причиняващи рефрактерно страдание и чиято жизнена прогноза е ангажирана в средносрочен план“. С други думи, „активна помощ при умиране“ (евтаназия), която досега се смяташе за престъпление във Франция.

Централният въпрос, който ще дебатът ще води е: „Задоволителна ли е настоящата рамка за подкрепа в края на живота или трябва да се адаптира?“

По повод продължаващата работа на „Конвенцията на гражданите за края на живота“, която се провежда от декември 2022 г. до март 2023 г., Лабораторията за изследване на биоетиката на Православния богословски институт „Св. Сергий“ в Париж желае да отговори на горещи въпроси, които предизвикват християнската съвест. Именно в тази рамка институтът организира среща в един учебен ден, на която желаещите да обсъдят въпроса да изкажат предложенията си и да бъдат изслушани, а мненията да бъдат предоставени от Православната църква и включени в публичния дебат по темата.

Институтът предлага да бъдат прегледани и обсъдени някои основни въпроси, за да се разберат по-добре индивидуалните и колективните проблеми на дебата, да бъдат преформулирани термините и претеглени аргументите, за да бъдат предоставени основните инструменти за размисъл в светлината на Евангелието и църковното Предание.

Този учебен ден ще се проведе в събота, 4 февруари 2023 г., в Institut Saint Serge и дистанционно.

Програмата за деня е достъпна тук, а за да се включите дистанционно в дебата вижте линка под публикацията, в който да изтеглите и попълните заявка за участие.

————-

Източник: Journée d’études sur la fin de vie le samedi 4 février 2023 – Saint-Serge

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: