Меню Затваряне

Богослуженията в Гърция ще се провеждат без вярващите (обновено)

Orthodox Times съобщава, че от днес (7 ноември) до 30 ноември във всички храмове в Гърция богослуженията и церемониите ще се провеждат при затворени врати без присъствието на вярващи.

Според гръцкият правителствен вестник относно работното време на храмовете, в сивите зони ще се провеждат само погребални церемонии с участието на свещениците, членовете на семейството на починалия и хората, отговарящи за погребението. Броят на присъстващите не може да надвишава 9 души, като стриктно се спазват мерките за превантивна защита и инструкциите на здравните органи.

Освен това властите, отговорни за експлоатацията и управлението на гробищата, трябва да се съобразяват с мерките за защита и да предотвратяват присъствието на хора, които нямат право да участват в церемонията.

Живеещи в Гърция съобщиха, че глобата за мирянин, който си е позволил да присъства в храма на богослужение и да наруши мерките е 300 €, а за храмовият предстоятел – 14 000 €.

Агенция “Фокус” съобщава, че от днес гражданите ще могат да напускат домовете си между 15.00 – 21.00 ч. само по здравословни причини, снабдяване на стоки от първа необходимост, посещение в банка, оказване на помощ на нуждаещи се, посещение на дете при разведени родители, погребение. Разрешени са спортуването и разходките в този времеви диапазон, ако са самостоятелни или най-много от двама душ, като се спазва разстояние между тях от 1,5 метра.

В интервала между 21.00 – 05.00 ч. е възможно излизане чрез предупреждуние и пускане на СМС, ако то е свързано с работа, за което се изисква специално удостоверение. Напускането на домовете в този часови диапазон е разрешено само за разходка на домашен любимец и по здравославни причини.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: