Меню Затваряне

Бог да ни пази от лъжите на днешното жестоко варварство и коварно неозичество

Доц. д-р Костадин Нушев

Доц. д-р Костадин Нушев

Идеологията на войната и политическата митология на Путин, към които той се придържа, не са духовно свързани с Християнството или Православието, а са уродливото лице и грозен израз на съвременното руско неоевразийство и посткомунистическия руски неофашизъм. Това е комбинация от атеизма и милитаризма на Сталин, с ясно изразени елементи на неосталинистки реваншизъм спрямо Европа, Запада и Украйна, и съвременни неоимперски митове за великодържавния руски национализъм, който отрича правото на съществуване и самоопределение на съседните народи и държави – украинците най-вече, и се стреми да ги асимилира и погълне в някаква имагинерна и митологична Велика (Свята) Русия, която да възстанови триединството на Русия, Белорус и Украйна (Малорусия).

Враждебната, античовешка, безбожна и антихристиянска идеология на този неофашистки и неонацистки авторитарен режим се изгражда върху един особен “метафизичен митологически атеизъм”, който много лукаво паразитира върху религиозни идеи и представи и се опитва да се представя за еманация на Руското традиционно православие и чрез агресивна пропаганда на фалшиви новини и хибридни атаки да заблуждава лековерните и суеверните хора, които се прекланят пред силата и волята на водача (вожда и фюрера), който е начело на единствената “велика държава”, която се е опълчила срещу целия цивилизован свят!

Преклонението и страхът пред този водач се превръщат в страхопочитание и безпрекословно подчинение на неговите безумия като при неоезически култ към властта на езическите римски императори! Този нов велик Государь – нов Навуходоносор, нов Сталин и нов Хитлер, се представя за велик водач и световен лидер, господар и властелин, който иска да промени света и да наложи “нов световен ред” чрез война и ядрена заплаха за унищожение на света. Да установи нов политически режим без либерални свободи, върховенство на закона, човешки права и европейски ценности, които обявява за “лъжа и измама на Запада”.

Цялата тази фалшива идеология и манихейска дуалистична религиозна митология е основана на историческите митове за “Москва като Трети Рим”, за неизбежна борба със Запада и демокрацията, на исторически месианизъм и дуалистичен манихейски фатализъм! Чрез фалшива пропаганда на лъжа и омраза цели да заблуждава много наивни и лековерни хора, да ги индоктринира и привлече на своя страна за последната война с “тъмните сили” от царството на Запада.

Чрез агресивна пропаганда потъпква свободата на словото, на мисълта и съвестта и разпространява език на омразата, фанатизъм, сектантско мислене в областта на Православието и религиозно-политически фундаментализъм. Всичко това в условията на открита агресивна и окупационна война, системни военни престъпления и престъпления на геноцид срещу украинския народ, нарушения на международното право и агресия към други съседни страни е изключително вредно, опасно и деструктивно за свободните и демократични страни и за нашите общества в съвременна Европа.

Бог да пази България и по молитвите на св. Йоан Богослов да ни дава мъдрост и разбиране, истинска любов към Бога и ближните, а чрез светия наш небесен покровител и закрилник св. Йоан Рилски Чудотворец да запази своя благоверен и православен български народ в тези смутни лукави дни от съблазните и лъжите на днешното жестоко варварство и коварно неоезичество!

————

Източник: Лична страница на автора

Posted in Шарени мисли

Вижте още: