Меню Затваряне

Божествената Литургия

Девет епизода за св. Литургия, нейната структура и развитието й в различните векове от историята на Църквата и евхаристийния живот на християните. Филмът е представен от Острожския манастир, който е сред най-почитаните и посещавани от поклонници места в Черна гора.

Основан е през 17 век от свети Василий Острожки, който е бил епископ на Херцеговина и чиито мощи са чудотворни. Манастирът е построен на 1700 м. надморска височина. Днешният му вид е от 19231926 г., когато след пожар главната част на комплекса е унищожена, но са запазени двете скални църкви. Иконостастите са от края на 17 век. Около манастира са монашеските постройки, в които могат да отсядат поклонници.

Манастирът е посещаван постоянно от православни християни, католици и мюсюлмани, които се покланят на чудотворните мощи на св. Василлий Острожки.

Със съдействието на о. Сава Кокудев и с дарения на миряни от Академичния параклис при Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, филмът е преведен със субтитри на български език и авторите разрешават да се използва с учебна цeл. Сериите могат да се гледат на видео канала на Академичния паралкис (тук).

Превод: Татяна Филева

Субтитри: Теодор Аврамов

Божествената Литургия (1-9 епизод)