Меню Затваряне

Божествена Литургия в Желязната църква в Истанбул

Днес в Истанбул беше отслужена Божествена Литургия за храмовия празник на българската църква “Св. Стефан”, наричана Желязната църква. Храмът тази година навършва 123 години, скоро беше ремонтиран и обновен и е най-ценният паметник на духовното и културно-историческо наследство за българите в Република Турция. Църквата отваря врати след известно прекъсване на богослуженията заради противоепидемичните мерки.

Тъй като Вселенският патриарх Вартоломей е с положителен текст за коронавирус (тук), от богослужението, предавано на живо днес се вижда, че то се води от митрополита на Халкидон Емануил, който единствен от архиереите е в пълно архиерейско облачение; участват също Старозагорският митрополит Киприан като представител на Св. Синод на БПЦ и архим. Харалампий (Ничев), клирик на Вселенската патриаршия и свещеник на българската общност в Истанбул.

БТА отбелязва, че митрополит Киприан е в Истанбул по покана на Фондацията на българските църкви с председател Васил Лиязе, а на службата са присъствали също генералният консул на България Васил Вълчев и архитектката Фикрие Булунмаз, по чиито проект е реставрирана Желязната църква преди 3 години.

Прочетено е и поздравително послание от президента на Република България Румен Радев до сънародниците от общността на българите в Истанбул.

Posted by Ecumenical Patriarchate on Saturday, December 25, 2021
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: