Меню Затваряне

Борис Акунин: “Пише се последната глава от историята на Руската федерация”

Борис Акунин

Интервю на Васил Христов с Борис Акунин за bTV

Борис Акунин е един от най-известните съвременни руски писатели и авторитетни интелектуалци, автор е на „Коронация“, „Азазел“ и ред други романи с над 10 млн. тираж в Русия. Книгите му са преведени на над 30 езика. Заради защитата му за Алексей Навални и позицията му срещу войната в Крим става известен като един от най-значимите дисиденти срещу режима на Путин. От негов любим автор се превръща в един от най-големите му противници. От 2014 г. живее в Лондон. Преди дни, заедно с други двама световноизвестни руснаци – балетистът Михаил Баришников и икономистът Сергей Гуриев, създадоха платформа, която призовава руснаци да даряват в помощ на Украйна. Ето какво сподели в ексклузивното си интервю пред журналиста Васил Христов, кореспондент на bTV във Великобритания.

– Вие сте автор на 9-томна история на Русия. Какво ще пише за сегашния период в руската история, когато започнете да пишете за него? 

– Ако погледнем на това, което се случва без емоция, което е много трудно в момента, защото всички ние сме изпълнени с емоция… Но ако положим усилие, бих казал, че това, което наблюдаваме сега от гледна точка на макроистория, е последната глава от историята на Руската федерация. Държавата, създадена през 1991 г. с падането на Съветската империя, е обречена да се разпадне в съвсем близко бъдеще, защото, въпреки че Путин мисли, че унищожава украинската държава, всъщност той унищожава руската държава. И най-тъжното е, че на мен няма да ми липсва тази държава, наречена Руска федерация. Аз помня как през август на 1991 г. колко славно, да, това е думата – „славно“, започна животът на тази държава. Бях сред тези хора, които бяха около Белия дом, руския Бял дом, този жив щит. Спомням си как ходехме по улиците с трицветното ни знаме. И сега всичко то е компрометирано. Руският трикольор е опетнен. Така че новата Русия, която ще се появи в крайна сметка, ще трябва да промени името си, флага си, държавните си символи, всичко. 

– Oще древногръцкият драматург Есхил е казал, че по време на война, първата жертва става истината. Каква според Вас е истината за войната на Путин в Украйна? 

– Не можем да говорим за истина, още по-малко за абсолютна истина. Но те дори не го наричат война. Да наричаш случващото се война в Русия в момента е криминално престъпление. Те го наричат специална операция. Не съществува война, ти не можеш да напишеш или дори да произнесеш тази дума. Картината, която се рисува пред руското общество, е абсолютна измислица. Една измамна фасада. И най-ужасното нещо е, че диктаторът вярва на тази картина. Той създаде много специфичен феномен, след като пое контрола над телевизионните канали. Направи ги основно оръжие на пропагандата. Каза им каква картина за света да създадат. И накрая той самият започна да вярва на тази картина. Всички казват, че е бил напълно сигурен, че в момента, когато руските войски започнат да влизат в Украйна,  потиснатите украинци ще посрещнат освободителите си с цветя. Има доказателства, че той искрено е вярвал в това. Но не знам в какво вярва в момента, защото човекът очевидно дори не използва интернет. Той просто чете докладите, които му дават хора, които се страхуват от него. Така че това е много специфична ситуация. Но изобщо не говорим за истина. Забравете за истината там. 

 – Много хора ще кажат – това е неговата истина, но той е дисидент, враг на Путин и заради това говори така. Как ще им отговорите? 

– Е, бих казал че в тази ситуация Русия на Путин е напълно изолирана в света. Така че просто се огледайте наоколо. Вижте какво другите хора мислят, какво виждат, какво чувстват. Това е. Спомням си, че когато бях в армията преди много, много години, нашият командир на взвод казваше: „Ако маршируваш в правилната посока, а всички останали от взвода маршируват в обратната посока, значи ти грешиш“. 

– Много се говори за това какво се случва в момента в Украйна, но покрай това, като че ли никой не говори какво се случва в РусияТя сякаш е зад нова Желязна завеса. 

– Е, трябва да кажа, че не съм бил в Русия от години. Напуснах я през 2014 г., след като Путин анексира Крим и никога не съм се връщал. Но разбира се, знам много за случващото се от контакта с моите читатели. Аз съм активен в социалните мрежи. Имам много приятели и така нататък. Антивоенните протести бяха насилствено подтиснати. 13 000 души бяха арестувани по улиците. Сега тайната полиция издирва хора, които пишат антивоенни съобщения в социалните мрежи. В Русия приеха закон срещу това. Така че, ако преди февруари 2022 г. държавата на Путин бе манипулирана главно от лъжи и пропаганда, сега има нов механизъм  – страх, и те го използват все по-силно. Така че мнозинството руснаци, обикновените хора, живеещи обикновения си живот, които обичайно не се интересуват от политика, като повечето други, започват да забелязват, че се случва нещо странно, нещо необичайно.

Цените започнаха да се покачват. Какво друго –  MacDonald’s затваря. И този вид променена реалност ще ги накара да започнат да мислят и това ще се случи съвсем скоро. Убеден съм в това. Аз съм на този свят от много време и си спомням 70-те и 80-те години. Спомням си Съветския съюз. Спомням си това така наречено вътрешно единство между хората и партията. Мисля, че сте имали нещо подобно в България. И как всичко това започна да се свива и разпада. Щом рафтовете на магазините започнаха да се изпразват, изведнъж всички започнаха да се интересуват от политика. Това ще се случи и в Русия сега. Нека не пропускаме факта, че сега десетки хиляди хора бягат от Русия. Бягат във всички посоки. Има и много хора, които са в кръга ми от познати. Има такива, които не могат да напуснат Русия, защото имат възрастни родители или като една моя близка приятелка, която има кон в конюшня близо до Москва. И тя каза „не мога да го оставя“, а не можете да вземете кон в самолет. И тя остана с коня си. Което е доста трогателно, струва ми се. 

– Борис Немцов беше убитАнна Политковская, която описа зверствата в Чечня и Беслан, също беше убита, Алексей Навални е в затвора. Смятате ли, че има много руснаци, готови да говорят и да действат срещу режима на Путин на такава висока цена? 

– Е, на този етап на диктатура трябва да си истински герой, за да се бориш открито. И въпреки това има удивително и невероятно голям брой хора, които правят това в Русия. Защото трябва да сте наясно, че за да излезеш на улицата сега, в тези дни, с антивоенен лозунг, ти си герой. Ти си герой. Личното ми мнение е, че този вид действия трябва да бъдат спрени в Русия сега, защото преди мнозинството да се събуди и прозре ситуацията това просто помага на режима да изолира активистите. Това, което според мен трябва да се прави в момента и което правя по всички възможни социални канали, е да разговарям и да убеждавам. И това, което ще се случи е, че всички хора ще започнат да говорят – в транспорта, по опашките, че се случва нещо нередно, нещо грешно, че не искат война. И тогава ще дойде времето да се излезе на улицата. Не е сега момента за това. 

– Има ли потенциал руското общество да намери отговор на въпроса защо не може да живее и защо не е живяло досега в демокрацияОще Екатерина Велика в едно от писмата си до Волтер му пише, разбира се, в различен контекст от днешния, че руснаците не знаят какво да правят със свободата си. Така ли е? 

– „Не вярвам“ – това е правилният отговор. Аз написах деветтомна руска история именно, за да намеря отговора на този въпрос: защо всяко движение към свобода в Русия се връща или завършва с диктатура. Защо? Защо това се е случвало отново и отново в историята? И отговорът не е в националния ни манталитет, който да обвиним… Така че не, определено не става въпрос за руския манталитет. Не. Става въпрос за универсален закон. Руската държава е изградена по такъв начин, че демокрацията не е възможна. Това е огромна империя, която е напълно централизирана и, за да съхрани силата на държавата, трябва да е абсолютна. Не може да има разделение на властите. Всичко трябва да се контролира от центъра. И това не позволява никакви маневри за свободата. Защото, щом тази система започне да се децентрализира, се появява сепаратизмът, на което станахме свидетели през годините. И започват локални войни. Така че, за да се запази целостта, те трябва да използват сила. За да използват сила, те трябва да потиснат свободата на словото. Не може да има законност. Може да има само едно правило и истина, и това отново, и отново, и отново, и отново ни връща към тази матрица. Така че, ако искаме Русия да стане демократична, свободна държава, тя трябва да бъде напълно, напълно променена от основата си. Тя трябва да стане истинска федерация или дори конфедерация. Това трябва да е страна, нещо като “Съединени руски щати” и всеки щат трябва да решава своята съдба. Така че мога лесно да си представя нова Русия, където да кажем Москва, Санкт Петербург, тази европейска част, ще има едно ниво на демокрация. А да кажем, други райони, биха имали друга форма на демокрация, а трети ще използват собствените си традиции, манталитет. Вие не може да диктувате от Москва правилата за цялата страна. Хората, които живеят в Далечния изток, във Владивосток, например, трябва сами да решат как искат да живеят. И, разбира се, разбира се, „лъвският пай“ от бюджета, от данъците на хората, трябва да остане там, на местно ниво. Не трябва да се събира в Москва, както е в момента. Веднага щом това се случи, ще видим, че Русия, поне европейската част на Русия, ще се превърне напълно в европейска и демократична държава. Убеден съм в това! Този вид реформа е неизбежна и опозиционните партии в Русия, всички те сега включват федерализация и както го наричат „демосковизация“ в програмите си.

– Още ли сте привърженик на политическата еволюция, която ще доведе до промяна в Русия, или е дошло време за революция? 

– Ще има революция, определено! Защото страна, която не може да бъде променена чрез избори, а разбира се свободни избори в Русия са невъзможни, има само един начин да промени системата. Нищо друго няма да я промени.

– Следите ли как реагират страните от бившия Източен блок на войната в Украйна?

– Е каква да е реакцията, мисля, че те са изплашени. Вие не сте ли уплашен от това, което се случва? Мисля, че трябва да бъдете! След много кратко време, ако Путин успее в Украйна, той внезапно ще си спомни, че България е също брат. Ще се запита – не бяхме ли заедно? Защо не можем да бъдем отново заедно? Вижте, той е като тумор.

– Ще се върна на началото на разговора ни, когато говорихме за истината. Не победи ли пропагандата над обективността и истината? 

– Естествено, че можете да постигнете много с пропаганда, особено ако има монопол на пропагандата. Особено, ако всичко идва от един източник. Това е много мощно. Ние всички виждаме това, особено като спрат и интернета в Русия, както определено е планирано да направят. Да го направят, както в Китай. Е, това ще се осъществи. Бих казал, че това би забавило процесите, но няма да ги спре. Тъй като животът, който живеят хората, ежедневието ще говори с хора само по себе си. А то ще става все по-лошо и по-лошо. 

– Как бихте коментирали твърденията, че ако сте срещу Путин и неговия вътрешен кръг, Вие сте срещу руския народ и руската култура като цяло? 

– О, това е, позволете ми да намеря учтивата дума, това не е истина. Само преди два дни, започнахме ново движение, което се нарича „Настоящая Россия“.  – „Истинската Русия“. Публикувахме декларация която бе подписана от трима руснаци, живеещи в чужбина – Михаил Баришников в Съединените щати, Сергей Гуриев, брилянтният икономист, живеещ в Париж, и аз самият от Великобритания. Ние се обърнахме към хората на руската култура, живеещи навсякъде по света, че Русия на Путин е фалшива Русия. Има една истинска Русия и трябва да я покажем на света. И да кажем, че истинската Русия е срещу войната. Че ние трябва да се организираме първото нещо, което абсолютно трябва да направим, е да помогнем на украинските бежанци и започнахме събирането на средства, за да им помогнем. И това е само началото, защото Русия не е Владимир  Путин. Русия не е Руската Федерация, която се компрометира, и се превърна в престъпна държава. Така мисля. 

– Културата ли ще плати цената за грешките на политиците? 

– Хората, разбира се, кой друг? Хората ще платят цената за грешките, които са допуснали политиците. Но трябва да кажа, че ако това се случи, не означава, че и самите хора са невинни. Има вина. И мисля, че всички я чувстваме сега. И аз я изпитвам, защото то се е случило през моя живот. Аз съм един от многото, които не спряха диктатурата. Опитвах се. Опитах, но не го направих достатъчно убедително. Ние се провалихме. Позволихме на нашата страна да се плъзне към диктатура и да се превърне в заплаха за света като цяло, защото това, което този човек прави, всъщност е да заплашва целия свят с ядрена война. И ние му позволяваме да го направи. И аз, и моите приятели, хора като нас, ние бяхме срещу този човек от КГБ  от самото начало. Но какво направихме? Подписахме писма, организирахме мирни демонстрации. Но всеки един, всеки от нас се беше вгледал в своето си нещо. Всички ние сме професионалисти. Аз пиша популярна литература. Изпитвам удоволствие от работата си, получавам добри пари за труда си, и какво от това. През това време ние загубихме родината си. И не можем да избягаме от факта, че това е и наша отговорност. Това е изцяло наша вина и всички усещаме това сега. 

– Научи ли уроците си човечеството от своята история и грешки? 

– Вярвам, че е така. Аз силно вярвам в прогреса. Мисля, че светът и човечеството ще стават по-добри, по-хуманни, по-толерантни, по-съпричастни. Това не е движение в права линия. Движи се като зигзаг, но въпреки всичко, аз вярвам, че светът се развива към по-добро. 

– Оптимист ли сте за бъдещето на Русия, Европа, а и на света? 

– Убеден съм! Убеден съм, че Русия ще се възроди, защото за мен Русия е културата, нейната енергия, нейното въображение. Русия винаги е била много силна в това. Ако ние създадем здравословна среда в Русия, мисля, че Русия ще изненада света с добри неща, а не с лоши. На това се надявам.

Posted in Публицистика, Църква и политика

Вижте още: