Меню Затваряне

БПЦ ще посрещне за поклонение мощи на св. Георги, съхранявани в Нигрита, Гърция

С благословението на Българския патриарх Неофит, Софийска митрополия организира в България посрещането на св. мощи – части от десницата на св. великомъченик Георги, които се пазят в храма, построен в негова чест в Нигрита, Гърция. Във всички поместни църкви, които следват новия календар в богослужението (освен в БПЦ), празникът на св. Георги се чества на 23 април. Св. Георги Победоносец е покровител на Нигрита и празникът ще започне в събота, 22 април, в 19 часа вечерта с тържествената вечерня, след която ще се извърши литийно шествие с иконата и мощите на светеца.

Софийска митрополия организира посрещане на мощите на св. Георги и поклонение в някои от храмовете в близост до София от 26 април до 7 май 2023 г.

Поклонения ще се извършват последователно в:

Храм „Св. София“ – на 26 и 27 април;
Храм „Св. Атанасий“, с. Горни Лозен – на 28 и 29 април;
Църногорски манастир, с. Гигинци – от 1 до 4 май;
Храм „Св. Петка“, гр. Брезник – от 4 до 5 май;
Храм „Св. Георги“, гр. Перник – от 5 до 7 май
.

Подробна програма на богослужението в храмовете можете да изтеглите на своя компютър или телефон от този файл:

За всички християни, които искат да се покланят на мощите на св. Георги и да научат историята на храма, в който те се съхраняват, предстоятелят на храма в Нигрита отец Георгиос Келембекис изпрати приветствие:

Приветствам Ви от храма „Свети Георги“ в Нигрита, Гърция!

Храмът ни има около 500-годишна история. Издигнат е в края на 15 век и в него има стенописи от средата на 17 век с  много красива изработка, както и стенописи от 19 век. Най-ценното наследство, което съхраняваме в храма, освен иконите от 14 век, са светите мощи (част от десницата) на свети великомъченик Георги Победоносец. Присъствието на светите мощи е като присъствие на самия свети Георги, и това го усещаме, защото свети Георги много пъти ни е явявал лечебната си сила.

Когато преди доста години дойде тук, плачейки, едно младо момиче на 20 години, което беше болно от рак на яйчниците, аз си спомних тропара на светията, в който се пее: „на пленниците защитник, а на немощните – лекар“. Казах й, че закрилникът ни св. Георги е лечител на болестите. Тя тръгна за последния ядрено-магнитен резонанс. На другия ден втория свещеник идва да отвори храма и усеща, че вътре всичко ухае. И ме попита: “пръскал ли си с одеколон“„не съм“ „не е възможно; целия храм благоухае“. Търсейки откъде е аромата, стигнал до мястото, на което бяха мощите на св. Георги. Отворили шкафа и ароматът се разнесъл наоколо, сякаш се излъчвал  от самите мощи. Малко по-късно се обади момичето, което беше тук предишната вечер и ми каза развълнувано: „Отче, връщам се“„Няма ли да се оперираш?“„Не, Отче! Направихме днес изследването и то показа, че на мястото, на което беше ракът, вече няма нищо!“ Тогава разбрахме, че благодарение на св. Георги момичето е излекувано.

Един друг чуден факт, който преживяхме, беше миналата година по време на ковид пандемията. Една жена, която дойде да се поклони пред мощите, взе едно памуче с елей от кандилото на светеца и отиде в болницата, за да помаже мъжа си, който беше в много тежко състояние. На другия ден й казали, че мъжът й вече диша сам, без кислороден апарат, което много изумило лекарите. И двамата смятаха, че намесата на светеца е помогнала за излекуването на човека.

И една последна история. Преди няколко дни занесохме мощите за поклонение в северна Гърция. Хиляди хора дойдоха да се поклонят. Там имаше едно дете с парализа. Свещеникът на храма, предложи на майката да доведе детето и да се помолят на св. Георги. Дойде детето в количката и се повтори познатата за нас история – майката ни се обади, за да ни каже, че детето й най-накрая се е излекувало!

Това за нас, жителите на Нигрита и околността, но и за всички поклонници, укрепва обичта ни към светеца и кара вярата ни да расте и да става още по-силна. Знаем, че в трудностите, с които се сблъскваме, имаме наблизо приятел – свети великомъченик Георги, който е и приятел на Бога и в рая седи до Него и се моли за нас, за вас и за целия свят. Благодатно поклонение и свети Георги да закриля и да пази всички ни!

Отец Гергиос Келембекис, Нигрита

Житие на свети великомъченик Георги

Този велик Христов мъченик живял и пострадал по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Още юноша Георги постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Бил красив, умен и способен младеж и императорът го направил член на държавния съвет, без да подозира, че той бил християнин. По това време срещу тях били повдигнати люти гонения: залавяли ги, затваряли ги в тъмница и ги подлагали на страшни мъчения. Понеже младият Георги бил наследил от покойната си майка Полихрония голямо богатство, наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите раздадени на бедните. Така той се подготвил за великия подвиг в името на Господа Иисуса Христоста.

Явил се в двореца в Никомидия и смело изповядал християнската вяра. Напразно бил съветван и увещаван от императора да се откаже от Христа. Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения, от тежки по-тежки: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие силни отрови. Благодарение на силната си вяра в Христос, Георги твърдо понесъл всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и с допира на ръката Си излекувал раните му. На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги смело отговарял: “По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията.”

Мнозина, като видели твърдостта на Георги, веднага повярвали в Христа. Повярвала и Александра, съпругата на императора. Тогава Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч.

По пътя към мястото на наказанието Александра припаднала и предала Богу дух. При вида на такава блажена смърт Георги прославил Бога и бодро продължил към своята Голгота. Когато стигнали на определеното място, мъченикът спокойно навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 306 година.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: