Меню Затваряне

Братството на пиещите белина срещу COVID-19 има клон и в България

Когато през 2020 бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че за лечение на COVID-19 може да се инжектират дезинфектанти, твърденията му го поставиха в компанията на конспираторите и вярващите в псевдонауката. 

Последователите му започнаха да рекламират и продават белина като „чудодейно лекарство“ за различни болести и въпреки че републиканецът впоследствие заяви, че се е шегувал, хиляди хора вече му бяха повярвали. Оказва се, че братството на пиещите белина има клон и в България.

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид, или белината, е универсално лекарство – дори срещу коронавируса.

В България вече се е сформирало нещо като „братство“, което консумира опасния разтвор, пръска го по тялото си или го маже по кожата си. Десетки хиляди го смятат за универсална терапия и „тайна за здраве“, затова го разреждат и го ползват профилактично, показа разследване на bTV.

„Нашето време е дошло, няма нужда да се крием. Бъдещето е тук“, казва Росен Бакалов – един от „предводителите“ на групата, призоваваща да се приема хлорен диоксид за лечение на коронавируса. В нея дори имало лекари, които го ползват.

Тези хора са против ваксините срещу COVID-19 и не вярват на медицината, която е категорична – CDS (хлорен диоксид), MMS (Mineral Miracle Solution) и всички подобни продукти, близки до белината, са изключително опасни и могат да доведат до фатални последици.

„Ще ви покажа инструментите, които са в ръцете ни – за предпазване и лечение, превантивно и по време на боледуване от коронавирус. Има 3 агента в окислителната терапия – хлорен диоксид, кислородна вода и озон“, казва предводителят на „братството“, което е набрало огромна популярност в България чрез няколко големи групи в социалните мрежи. Една от тях е с над 6 хиляди членове. Според bTV продуктът дори се давал на деца.

Разтворът от хлорен диоксид е легален дезинфектант и се продава в аптеките. Когато от bTV се обаждат на фармацевт, за да го поръчат, той ги насочва „към групите за лечение“ в интернет.

Една от тях е с името „Харен Дионис – капка златна вода“ и в нея са публикувани „протоколи“ за лечение с хлорен диоксид. „Казах ти, хлорният диоксид прецаква мафията в световен мащаб“, гласи един от коментарите. „Станахме десетки хиляди“.

Друг потребител се хвали, че преборил „тежка корона за 72 часа“. „Не съм стъпвал в аптека от 2012“, твърди трети.

„Вече 20 дена пия CDS – за начинаещи, но не се оправям. Дали съм сгрешила?“, пита жена, която явно не е следвала „протокола“ – или просто не знае, че консумира опасен продукт с риск за живота си. Отговорът, който ѝ дават, е, че всичко може да се дължи на това, че в „последните два дни има пълнолуние“.

„Мъжът ми е болен с грипоподобни симптоми, купихме ММS, пие, но вместо да се подобрява, се влошава“, пише друга жена.

Според предводителя на вярващите в белината „много лекари в Испания и Германия се вдигнаха, откакто стана това с вируса, и започнаха да казват истината“. Истината за него е, че избелващите агенти са ефективна терапия срещу COVID-19, която не била отразявана от медиите.

Според Американската лекарствена асоциация – MMS, CDS и всички други вещества, подобни на белината, не трябва да се използват за никакви подобни терапии.

„Тази информация е силно притеснителна, „медицинската информация“ в интернет пространството е свързана с големи рискове“, казва директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. „Тези хора претендират, че това е лекарство, но то може да доведе до тежки и фатални последствия“.

„В никакъв случай лекарствен продукт, който не е изпитан, не трябва да се приема. Когато хората попаднат на нещо такова, винаги да се консултират със специалисти. Работим с МВР и ДАНС при подобни случаи. Ролята на Агенцията за лекарствата е да контролираме обектите с лиценз за продажба на лекарства, но ако има такива сигнали, ще ги проверяваме“, заявява Кирилов.

Източник: Булевард България

Във видеорепортажа за предаването “Тази сутрин” на btv можете да разберете повече подробности.

Posted in Вяра и медицина

Вижте още: