Меню Затваряне

Британски експерти събират свидетелства за военни престъпления за Международния съд в Хага

Сергий Шумило

Доц. д-р Сергий Шумило

В Университета на Ексетър се проведоха консултации с водещи британски експерти по медицинска криминалистика, които събират и документират за Международния наказателен съд в Хага свидетелства и доказателства за престъпленията на руските окупационни сили в Украйна. Британски експерти (имената не се съобщават), работещи с министерствата на отбраната и вътрешните работи на Великобритания, в момента обучават украински полицейски следователи и криминалисти в методите за съдебномедицинското изследване на военни престъпления и идентифициране на жертви от войната.

Те ни запознаха с формулирането на стратегията и подбора на доказателства в полето. По време на срещата специално внимание беше отделено на разследването на изтезанията и убийствата от руските сили на украински военнослужещи, последвани изглежда, от относително формализирани православни погребения.

Вторият аспект е свързан с щетите върху религиозни и културни обекти по време на войната и трудните отношения между Руската църква и другите православни църкви в Украйна. Освен експерти по медицинска криминалистика, на срещата присъстваха професори от катедрата по религия и теология в Университета на Ексетър: о. Брандън Галахър, Ема Лоусли, както и Ната Букия-Питърс, която е работила като преводач в Международния криминален съд в Хага по дела за военни престъпления, по-специално документиране на нарушения на правата на хората в Южна Осетия.

От украинска страна в дискусията участваха поканени изследователи от Университета на Ексетър: Сергий Шумило и Дария Морозова. Като част от дискусията ние, като украински религиозни експерти, предоставихме консултации и отговорихме на въпроси относно спецификата на религиозната ситуация в различни региони на Украйна, по-специално в условията на войната между Русия и Украйна, особеностите на погребалните ритуали, характеристиките на отношението на украинските религиозни общности към войната между Русия и Украйна, факти за сътрудничество между православните духовници и мн. др.

Това, което видях, е, че британските експерти са доста сериозни, отговорни и изчерпателни в подхода си към събирането, изучаването и документирането за Международния наказателен съд в Хага на свидетелства и доказателства за престъпленията на руските окупационни сили в Украйна. Те възнамеряват да доведат делото докрай, така че престъпленията на руските окупационни сили в Украйна да бъдат осъдени от Международния наказателен съд в Хага. Сигурен съм, че това скоро ще се случи. Руските престъпници със сигурност ще се изправят пред съда в Хага.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: