Меню Затваряне

Брюксел предлага санкции срещу руския патриарх Кирил заради войната в Украйна

Европейската комисия предлага в рамките на шестия пакет ответни мерки във връзка с войната в Украйна да бъдат наложени санкции на руския патриарх Кирил. Новият списък, който предстои да бъде одобрен от страните членки, включва 58 души, сред които мнозина са руски военни, а също така съпругата, дъщерята и един от синовете на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. В него личи освен това името на Андрей Липов, шеф на Роскомнадзор – ведомството е федералният надзирател на телекомуникациите.

Санкциите предвиждат забрана за влизане в ЕС и замразяване на авоарите. Европейският черен списък съдържа вече над хиляда имена.

Патриарх Кирил, „отдавнашен съюзник на президента Владимир Путин, се е наредил сред основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна“, се подчертава в документа. Предстоятелят на Руската православна църква, която обединява по нейни собствени данни близо 150 милиона вярващи по света, главно в Русия, произнася все по-често проповеди в подкрепа на кремълската офанзива в Украйна. На 27 февруари той я определи като сражение със „силите на злото“, опълчили се срещу историческото „единство“ на Русия и Украйна, а самата война нарече „метафизична“.

Освен Европейската комисия, Националната агенция за предотвратяване на корупцията (НАПК) в Украйна, която отговаря за изготвянето на списъци със санкции, също предложи да бъдат наложени такива на главата на Руската православна църква патриарх Кирил, съобщава БТА. Агенцията е изготвила нови списъци на 3423 души и 545 компании в Русия. „Сред тях е и Владимир Гундяев й (…) патриарх Кирил“, се казва в съобщението на сайта на агенцията. 

НАПК предлага също така да се наложат санкции срещу членове на семействата на депутатите от Думата и членовете на Съвета на федерацията, влиятелни бизнесмени, членове на техните семейства и принадлежащи им компании, ръководители на руски териториални власти, ръководители на обществени сдружения, занимаващи се с военно-патриотично възпитание на младежи, руски медийни компании и техните ръководители, руски артисти, както и компании, които произвеждат и доставят оръжие за руската армия.

От НАПК съобщават, че това е осмият списък на лица от началото на „специалната военна операция“ на Русия в Украйна, който е изпратен на главния прокурор и на украинското външно министерство. Санкциите се налагат с указ на украинския президент по предложение на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната.

————

Източник: БТА

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: