Меню Затваряне

Брюксел предлага санкции срещу руския патриарх Кирил заради войната в Украйна

Европейската комисия предлага в рамките на шестия пакет ответни мерки във връзка с войната в Украйна да бъдат наложени санкции на руския патриарх Кирил. Новият списък, който предстои да бъде одобрен от страните членки, включва 58 души, сред които мнозина са руски военни, а също така съпругата, дъщерята и един от синовете на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. В него личи освен това името на Андрей Липов, шеф на Роскомнадзор – ведомството е федералният надзирател на телекомуникациите.

Санкциите предвиждат забрана за влизане в ЕС и замразяване на авоарите. Европейският черен списък съдържа вече над хиляда имена.

Патриарх Кирил, „отдавнашен съюзник на президента Владимир Путин, се е наредил сред основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна“, се подчертава в документа. Предстоятелят на Руската православна църква, която обединява по нейни собствени данни близо 150 милиона вярващи по света, главно в Русия, произнася все по-често проповеди в подкрепа на кремълската офанзива в Украйна. На 27 февруари той я определи като сражение със „силите на злото“, опълчили се срещу историческото „единство“ на Русия и Украйна, а самата война нарече „метафизична“.

Освен Европейската комисия, Украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията (НАПК), която отговаря за изготвянето на списъци със санкции, също предложи да бъдат наложени такива на главата на Руската православна църква патриарх Кирил, съобщава БТА. Агенцията е изготвила нови списъци на 3423 души и 545 компании в Русия. „Сред тях е и Владимир Гундяев й (…) патриарх Кирил“, се казва в съобщението на сайта на агенцията. 

НАПК предлага също така да се наложат санкции срещу членове на семействата на депутатите от Думата и членовете на Съвета на федерацията, влиятелни бизнесмени, членове на техните семейства и принадлежащи им компании, ръководители на руски териториални власти, ръководители на обществени сдружения, занимаващи се с военно-патриотично възпитание на младежи, руски медийни компании и техните ръководители, руски артисти, както и компании, които произвеждат и доставят оръжие за руската армия.

От НАПК съобщават, че това е осмият списък на лица от началото на „специалната военна операция“ на Русия в Украйна, който е изпратен на главния прокурор и на украинското външно министерство. Санкциите се налагат с указ на украинския президент по предложение на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната.

————

Източник: БТА

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: