Меню Затваряне

Българите в Чикаго търсят нов свещеник за храм “Св. София”

Д-р Михаил Николов е председател на църковното настоятелство на „Св. София“ в Чикаго

Изненадващата кончина на отец Грую от църквата „Света София“ в Чикаго остави българската общност без своя главен духовен водач, но създава опасност и пред финансите на храма. В момента църквата е в добро финансово състояние заради несъмнените качества на покойния свещеник да бъде и добър стопанин. С търсенето на нов свещеник обаче приходите от различни поводи в залата на „Св. София“ намаляват, както и потокът от миряни. Наемането на нов свещеник ще донесе нови разходи. А всичко това идва месеци преди ипотеката на църквата да бъде предоговорена. Сега църковното настоятелство, с помощта на BG VOICE, започва кампания по набиране на средства за бързо погасяване на ипотеката, която е в размер на около 840 хиляди долара.

„Храмът е отворен както преди, църковните служби продължават. Хората, които се нуждаят от свещеник през седмицата, в огромното си болшинство успяваме да им удовлетворим изискванията, но знаете, че никога няма да бъде същото“, казва в интервю за BG VOICE д-р Михаил Николов, председател на църковното настоятелство на „Света София“.

В момента редовните неделни служби, както и тези за големите християнски празници, се водят от гостуващи свещеници на български език. Всъщност това е своеобразен

Избор на нов свещеник на храм „Св. София“

По устав нов свещеник се избира, след като е одобрен едновременно от членовете на църквата и митрополит Йосиф, който отговаря за българските храмове в САЩ, Канада и Австралия.

„Кандидатите идват да служат известно време тук и затова ще призова – идвайте на службите да виждате свещениците, които служат, защото всеки един от тях би могъл да бъде потенциално наш свещеник. Сега чакаме още кандидатури от България“, казва д-р Николов. Той припомня, че за избора на отец Грую преди 28 години са били нужни повече от шест месеца.

Всички свещеници, които идват досега, са ръкоположени към Българската православна църква и служат в САЩ и Канада. Един от тях е сърбин, също част от БПЦ и говорещ български. Храмът не е затварян след смъртта на отец Грую, отбелязват от настоятелството и гарантират, че ще има служби на български език за предстоящите най-светли християнски празници около Рождество Христово.

Скорошната кончина на отец Грую обаче носи и финансови рискове. Публична тайна е, че семейството на свещеника беше заможно и той често не е взимал заплата. Той имаше и добър бизнес нюх, което помогна през всичките тези години финансовото състояние на храма да остане стабилно и да се издържа от множеството поводи и тържества, организирани в залата към храма, както и с приходи от литургии и други църковни дейности. Сега обаче тези мероприятия са драстично намалели, докато миряните чакат своя нов свещеник. А той със сигурност ще има нужда от пълна заплата, която да получава редовно. Тези два фактора – намаляването на приходите, макар и временно, и увеличаването на разходите за заплата създават опасност за финансовата стабилност на „Св. София“.

„Църквата се намира в добро финансово състояние, слава Богу“, казва д-р Николов, но отбелязва два големи разхода, които предстоят в следващите месеци – завършването на вътрешното изографисване на храма и подмяната на отоплителните тела на комплекса, които са повече от 20-годишни. Процесът по изографисване на храма се забави заради пандемията от COVID-19, но скоро ще бъде довършено от екипа художници, които ще дойдат в Чикаго от България.

През лятото на 2022 година трябва да се предоговори и ипотеката на храма, по която остава да се изплащат около 840 хиляди долара. Това се прави на всеки 5 години, тъй като „Св. София“ е регистрирана като нон-профит организация, а рефинансирането също е свързано с допълнителни разходи.

„Затова ги правим тези фъндрейзъри, за да може да се съберат тези пари и да се сложат към ипотеката и да се изплати колкото се може по-бързо, за да подпомогне това състоянието на храма. А в крайна сметка човек има една сигурност, когато знаеш, че това, което притежаваш, е изплатено“, обяснява д-р Николов.

Важно уточнение е, че храмът не е собственост на едно лице или корпорация – „Храмът се притежава от членовете на църквата. Тя е собственост, по устав, на всички членове“, обяснява д-р Николов.

„Искам да се обърна към всички – идва Рождество, да се помолим, да вярваме, че нещата ще бъдат по-добри следващата година. Всички заедно да запретнем ръкави – ако наистина в чикагската общност са 100 хиляди българи, не е никакъв проблем да се изплати една ипотека от около 800 хиляди долара“, призовава д-р Николов.

Ако и вие искате да помогнете, може да го направите тук.

Източник: BG VOICE

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: