Меню Затваряне

Българо-румънско архиерейско съслужение на Успение Богородично

В отговор на поканата на Негово Преосвещенство епископ Андрей на Ковасна и Харгита, на 14 и 15 август 2021 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум гостува на Румънската православна църква, съпровождан от свещеник Кирил Синев от Русе.

На 14 август 2021 г. митрополит Наум пристигна и се поклони в метоха „Рождество Богородично“ в с. Ънторсура Бузъулюй, придружаван от еп. Андрей и еп. Галактион на Александрия и Телеорман, а по-късно архиереите бяха посрещнати с тържествен камбанен звън в девическия манастир „Преображение Господне“ – Сита Бузъулюй. Митрополит Наум произнесе слово към сестрите от манастира, като им благодари за топлото гостоприемство и ги насърчи да бъдат верни Христови следовници по трънливия път на монашеския живот.

Архиереите се поклониха и в манастира Валя Маре и участваха във вечернята, петохлебието и утренята с чинопоследованието на Опело Богородично в девическия манастир Изворът на Муреш, където богослужението беше извършено на т.нар. летен олтар, при стечение на мнозина поклонници.

На 15 август 2021 г., Успение Богородично, тримата архиереи в съслужение с екзарха на манастирите, игумени на св. обители, духовници-съветници ръководещи различни отдели на епископията, архиерейски наместници, редови свещеници и трима дякони отслужиха празничното богослужение.

Преди св. литургия архиереите извършиха освещаване стенописите на летния олтар, посветен на Неделя на жените мироносици. По време на св. Литургия беше извършено монашеско пострижение на расофорната послушница Николаида, водена под мантия от игуменията – ставрофорна монахиня Мириам Опря.

Русенският митрополит Наум произнесе проповед върху прочетения евангелски откъс, като призова стотиците поклонници да принесат греховете си в нозете на Христос. По време на причастния еп. Галактион произнесе проповед върху чествания богородичен празник.

След отпуста еп. Андрей сърдечно благодари на гостувалите архиереи, на представителите на държавната и местна власт и на поклонниците за участието им в празника на св. обител.

С извършеното монашеско пострижение общият брой на монашестващите в епископията на Ковасна и Харгита е вече 281 души.

Снимки: Русенски митрополит Наум

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: