Меню Затваряне

Български архиереи гостуваха за празника на румънския манастир „Деревент“

По покана на архиеп. Теодосий на Томи (Констанца), на 29 октомври 2022 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, придружен от своя викарий Главиницки еп. Макарий, взеха участие в храмовия празник на манастира „Дервент“ в Северна Добруджа. Новостроящата се голяма манастирска църква е посветена на св. Якинт от Вичина, който е първият митрополит на Влашко (†1372).

В богослужението участваха още митрополит Яков от Силистра, Тулчански еп. Висарион, протопрезвитер Добри Чаков, свещ. Иван Чобанов от Силистра, братята на св. обител, румънски свещеници и четирима протодякони. Песнопенията по време на св. литургия изпълни хор „Хармония“ при Архиепископията на Томи.

На богослужението няколко пъти бе поменато името на ктитора на св. обител – архим. Елевтерий Михаил (1900-1990), погребан в манастирския двор, родом от Асеновградско. Отец Елевтерий е претърпял гонение през време на комунистическия режим и е бил духовник-изповедник на архиеп. Теодосий в периода 1972-1988 г.

В края на богослужението Русенският митрополит Наум благодари на архиеп. Теодосий за отправената покана и проявената братска обич. Еп. Висарион награди игумена на манастира – архим. Андрей с епархийския орден – нагръден кръст „Св. Якинт от Вичина“. Главиницкия еп. Макарий говори за връзката между преп. Теофана Басараб и чествания светител Якинт от Вичина, за отбелязването на паметта на светците, която надхвърля териториалните граници, защото Божиите угодници са духовни мостове между православните ни народи. Архим. Андрей подари на съслужилите архиереи рисувана икона с образа на св. Якинт за молитвен спомен.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: