Меню Затваряне

Български документалисти с новаторски филм за Рождество Христово

Надежда Йончева

Надежда Йончева

Бог се ражда като едно безпомощно, крехко, безсилно дете. Защо си причинява това? – пита филмът „Най-прекрасният от човешките синове“, а ето ги и първите зрителски реакции: „Има моменти шедьоври“, „Вероятно най-нестандартният филм за Рождество, който сте гледали“, „Тоя филм ме препарира“, „Осмисли ми деня“.

„С Рождество Христово – най-големият християнски празник заедно с Възкресение, вече нищо не е същото в живота на човечеството, а и на вселената“. Гръмотевичните думи в началото на филма са на богослова д-р Златина Каравълчева. От години тя води лекционни курсове, запознаващи с Православието по неочаквано модерен начин. Тъкмо тук Надя Йончева, автор на християнската филмова поредица, вижда идеята за новия филм.

„Беседите на Златина промениха разбирането ми за вярата. Хрумна ми да опитам да ги приведа във филмов формат, за да достигнат и увлекат повече хора. Оказва се, дори тези, които водим живот в Църквата, сме в едно блажено (или не) невежество по отношение на автентичното послание на Православната църква, а какво остава за хората, за които църковното Предание все още е непознато.

По подобен начин преди повече от десетилетие Надя, която е телевизионер, слага началото на филмовата поредица: гледа „Професорско каре“ с маститите Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Георги Каприев и Владимир Градев и решава, че би било твърде жалко забележителната мисловна вселена на „карето“ да остане заключено в тесния кръг на „посветена“ аудитория. Тя избира сюжети, в които да облича християнските теми и кани за главно участие проф. Калин Янакиев, лицето на поредицата. Така през 2012 година хиляди гледат „Чудо голямо“. Отзвукът надхвърля и най-смелите надежди на компактния екип, който се труди безвъзмездно над филма повече от три години.

„Цялата поредица, състояща се вече от седем филма, е създадена с нулев бюджет, а гледанията до момента приближават четвърт милион. Всеки от филмите е с християнско послание, а българската публика показа, че капацитетът ѝ за вечността не е надценен“, споделя Надя Йончева, която твърди, че целта ѝ е да излезе аудиторията, из която обикновено циркулират „религиозните“ филми: „Целият труд е за хората, които не биха приели да гледат нещо банално, особено пък на християнска тема. Трябва да има и такива филми, защото иначе губим огромна аудитория, която е с потенциал за живот във вярата.“

Наблюденията на екипа са, че зрителите биват изненадани, дори удивени отвъд очакванията си. „Филмът те понеся по една мощна река от образи, музика и слово, които вълнуват силно и в крайна сметка те отвеждат някъде, където вече не си сам“, споделят първите зрители на „Най-прекрасният от човешките синове“. „Всеки открива нещо лично за него в края на филмите“, разказват авторите на поредицата. Очевидно това е и магията на доброто документално кино.

„След успеха на предните шест филма щеше да е наистина непростимо да спрем, затова ускорихме часовника, за да може филмът за Рождество да е на екран този декември“, разкрива операторът Васил Ганев. „Самият аз не се бях замислял колко невъобразимо събитие е раждането на Христос. Бог влиза във времето, влиза в историята…“

Тук е и централният въпрос на филма: Защо Бог влиза в тази перипетия, която знае, че ще Му коства вкусването на смърт. А това е най-противоположното нещо, несъвместимо с Него, Който е Източникът на живот. За своите скромни 27 минути „Най-прекрасният от човешките синове“ (Псалом 44:3) отговаря брилянтно на този и други въпроси, които съвестта ни поставя пред вярата. Брилянтно, защото зрителите на тази поредица не биха се съгласили на по-малко.

„Най-прекрасният от човешките синове“

България – Великобритания (27 мин.)

Участници:

Д-р Златина Каравълчева,

о. Георги Иванов

о. Сава Кокудев

о. Добромир Димитров

Явор Костов

Продуцент: Надежда Йончева

Оператор: Васил Ганев

Арт директор: Гергана Христова

Posted in Култура, Театър, кино, телевизия

Вижте още: