Меню Затваряне

Варна се поклони на мощите на св. Лука Войно-Ясенецки

Снимка: Личен архив

На 24 август 2022 г. в морската столица Варна бяха посрещнати частици от мощите на св. Лука Войно-Ясенецки, известен в православния свят като „Светителят-хирург“, съобщава Варненска и Великопреславска митрополия.

С голяма тържественост светите мощи бяха посрещнати от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовници от цялата епархия и множество жители и гости на града, а след това пренесени за поклонение в митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“.

Мощите са изпратени в Неврокопска епархия с благословението на митрополита на Арголида Нектарий от Гръцката православна църква. Там бяха оставени за поклонение в периода 16-23 август, а Неврокопският митрополит Серафим ги донесе за поклонение във Варна.

В митрополитската катедрала на Варна мощехранителницата беше поставена при иконата на свети Лука, в която има вложена частица от мощите на светеца. Иконата беше пренесена в град Варна от Украйна през лятото на 2018 г. в дар на Варненска и Великопреславска епархия от Покровския Балтско-Теодосиев манастир, с благословението на Киевския митрополит Онуфрий (УПЦ).

Варненци се поклониха в продължение на два дни (24-26 август) на мощите на светеца, откликнал на молитвите на хиляди хора в нужда и по време на болест. В проповедта си на богослужението в чест на св. мощи митрополит Серафим каза:

„През 1995 г., когато се извършва неговата канонизация, е отворен гробът му и целият Симферопол, както се свидетелства, се изпълва с неизказано благоухание от светите му мощи. Когато те са извадени, се намира, че мозъкът, белите дробове, сърцето и очите са останали нетленни. Ако разсъдим, ще помислим, разбира се, че тези органи на човешкото тяло са само образ на онези сили на човешката душа. Както сърцето е мястото на чувствата на човека, мозъкът свързваме с ума и разумната дейност на човека. За очите Господ казва, че са огледало на човешката душа и разбира се белият дроб – това е диханието на човека“.

Той отбеляза още, че митрополит Нектарий получава в дар нещо много ценно – именно нетленното сърце на св. Лука при едно от първите си посещения в Симферопол, и че частица от неговото сърце е вложена и в тази мощехранителница, в долния ред, в средната част, две частици от тялото му, част от архиерейската му митра, богослужебните му одежди и от ковчега, в който е било погребано тялото на светеца.

От своя страна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изказа своята сърдечна и молитвена благодарност към Неврокопския митрополит Серафим, а в негово лице и към Арголидския митрополит Нектарий за голямата радост частиците от честните мощи на свети Лука Войно-Ясенецки да посетят за поклонение Варненската и Великопреславска епархия.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: