Меню Затваряне

Варненската катедрала спечели награда в конкурса „Сграда на годината“

B пpeдĸoлeднa aтмocфepa нa 15 дeĸeмвpи бяxa вpъчeни гoдишнитe нaгpaди в Haциoнaлeн ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa“ 2022. Тържествената цepeмoния и гала вечеря в Sofia Event Center уважиха над 450 официaлни гости. Изискванията към съвременните сгради са все по-високи, участниците в „Сграда на годината“ са доказателство за тази тенденция, подчерта в поздравлението си до участниците в тържеството министър арх. Иван Шишков.

Варненският катедрален храм „Успение Богородично“ беше номиниран в категорията Социална инфраструктура – култура, наука и образование и спечели награда в конкурса „Сграда на годината“. 

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави участниците със светлите рождественски празници при получаване на специалната награда за обществен принос за реставрацията на Варненската катедрала.

Преди повече от 140 години с доброволни дарения православните християни от Варна и страната успяват да построят Митрополитската катедрала „Успение Богородично“. Тя е първият голям храм у нас, издигнат след Освобождението. 

Позлатяването на 5-те катедрални купола и кубето на камбанарията бе завършено в края на миналата година, но освен на куполната структура, храмът претърпя огромен ремонт и на фасадната каменна обшивка и дървените входни врати. Последният голям ремонт на катедралата е бил преди 80 години, а основният купол не е обновяван от освещаването на храма през 1886 г.

Камъкът, с който е изградена катедралата – песъчлив варовик, събираше от десетилетия прах и отлагания, включително агресивните изпарения от автомобилния трафик в центъра на града и се нуждаеше от специално почистване и запечатване с покритие, което да го защити и запази поне за следващите 20 години.

Реставрацията беше осъществена благодарение на дарителството на голям брой физически и юридически лица с основен дарител Димитър Желев. 

Haд 85 бяxa кандидатурите в Haциoнaлeн ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa“ 2022  в нoви и тpaдициoнни ĸaтeгopии – жилищни cгpaди и ĸoмплeĸcи, oфиc и ĸopпopaтивни cгpaди, xoтeли и вaĸaнциoнни ĸoмплeĸcи, пpoизвoдcтвeни и лoгиcтични cгpaди.

Проекти, свързани с развитието на градовете, проекти на социалната инфраструктура – култура, и на социалната инфраструктура – наука и образование, бяха категориите на конкурса с най-голямо социално въздействие и принос. Сред отличените общини бяха Столична община, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Петрич и Мъглиж с проекти като център за съвременно изкуство, минерална баня, градска художествена галерия, културен дом, общински пазар, летен театър, зоопарк, исторически музей, градски парк и др. 

С над 4204 гласа за „Сграда на публиката“ бе обявена Централната минерална баня в Банкя.

Официалната церемония щe бъдe излъчeнa пo Бългapcĸaтa нaциoнaлнa тeлeвизия – БНТ1 в сряда, 21 декември, oт 23.25 чaca, и по БНТ2 – в четвъртък, 22 декември, от 20.00 часа.

——————————–

Източници: Building of Theyear и Dir.bg

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: