Меню Затваряне

Ватикана издаде нов комплект от монети със символи на Дева Мария и пандемията

Ватикана издаде нов комплект от осем монети, едната от които е сребърна монета от 20 евро, показваща млад човек, който се ваксинира.

На самата монета не пише дали ваксинацията е срещу COVID, но описанието на уебсайт на Ватикана гласи, че „Сребърната монета от 20 евро, проектирана от Киара Принчипе, е посветена на актуална тема, която е много близка до сърцето на папа Франциск: лечения за противодействие на пандемията и необходимостта от ваксиниране. На монетата са изобразени лекар, медицинска сестра и млад човек, който е готов да получи ваксина“.

Освен това сайтът посочва, че „Светият отец многократно е подчертавал важността на ваксинацията, припомняйки, че грижата за здравето е „морално задължение“ и е важно „да продължим усилията за имунизиране дори на най-бедните хора“.

На обратната страна на всяка монета от серията са изписани технически характеристики, които са еднакви за всички страни, участващи в единната европейска валута. На лицевата страна е изобразен гербът на папа Франциск, суверен на града-държава Ватикана, надписът „Ватиканският град“ и дванадесет звезди. Серията предлага и втора версия със златна монета от 50 евро. 

Тя е проектирана от Марко Вентура и е посветена на Дева Мария на Милосърдието, изобразена изправена, като защитник на човечеството, с разперена мантия, под която множество вярващи намират подслон от злините на света. Наричана е още „Дева Мария на Помощта“. Четирите думи, които заобикалят фигурата на Дева Мария – „слушане, любов, помощ, добре дошли“ – отличават работата на Каритас повече от 50 години. 

Комплектът струва 180 евро.

————

Източник: Lifesite news

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: