Меню Затваряне

Великобритания наложи санкции на патриарх Кирил

Великобритания наложи санкции на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил като част от нова поредица от мерки в отговор на руската инвазия в Украйна.

75-годишният Московски патриарх, който наскоро беше в черния списък на ЕС, е „санкциониран заради подкрепата си за войната на Путин“, уточни британското Външно министерство в свое изявление.

Санкциите, наложени днес, които включват забрана за влизане на британска територия и замразяване на активи във Великобритания, включват също и Мария Лвова-Белова, комисарят по правата на децата при президента на Руската федерация, заради „принудителното осиновяване и предаване на украински деца“.

Мишена на новите санкции също са транспортни началници и военни офицери, обвинени в „убиване, изнасилване и измъчване на цивилни“ в Буча, близо до Киев.

„Насочваме се към съучастниците и извършителите на войната на Путин, които причиняват неописуеми страдания в Украйна, най-вече заради принудителното преместване и осиновяване на деца от Украйна“, подчерта британският външен министър Лиз Тръс в своето изявление.

Европейската комисия предложи налагане на санкции на патриарх Кирил, но ЕС не предприе тази стъпка заради съпротивата на Унгария.

————

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: