Меню Затваряне

Великотърновци съпреживяха светлината и радостта с иконите на проф. Георгиос Кордис

Усещане за мир, красота и стремеж към Бога. Това съпреживяха великотърновци с иконите на световноизвестния зограф и преподавател проф. Георгиос Кордис. При голям интерес, на 20 декември вечерта, в Изложбени зали „Рафаил Михайлов“ беше открита експозицията „Да нарисуваш светлината”, чийто съорганизатор е Община Велико Търново, а събитието събра почитатели на иконографията, преподаватели от ВТУ, студенти, висши духовници от Русенска епархия и др.

За хора от такава величина като проф. Кордис е почти безсмислено да се говори обширно, а и не е нужно. Пожелаваме на всички, които се докоснат до неговото изкуство в навечерието на Рождество Христово, да отнесат частица от светостта и светлината, които струят от иконите му, каза доц. д-р Ваня Сапунджиева от Православния богословски факултет във ВТУ, която откри изложбата заедно с гл. ас. Тодор Енчев.

Проф. Кордис е знакова личност за съвременното християнско изкуство. Той е преподавател в престижни учебни заведения в САЩ. Разкрива изкуството на иконата по целия свят – включително в Рио де Жанейро, Канада, САЩ и Австралия, на много места в Европа.

Завършил е богословие в Атинския университет. Изучавал е живопис и иконография при отец Симеон Симеу. Има специализация по средновековни техники в Школата към Музея на изящните изкуства – Бостън, САЩ. Изучавал е гравюра при видния гравьор Фотис Мастихадис. Бил е гостуващ преподавател в десетки висши учебни заведения по света.

Представял е самостоятелни изложби в Гърция, САЩ, Италия, Канада, Франция, Тайван, Сърбия България и др.

От 1990 г. Георгиос Кордис преподава иконография в Гърция и в чужбина; изписал е храмове в САЩ, Гърция, Ливан, Италия, Канада и др. Автор е на десетки книги, на много научни и популярни статии в областта на иконографията и богословието на иконата. Към момента е илюстрирал повече от 35 книги.

Проф. Кордис е известен и като майстор на светската живопис, подчерта гл. ас. Тодор Енчев. Преди няколко месеца при голям успех е преминала негова мащабна изложба с живопис във Византийския музей в Солун, посветена на бежанците от Гръцко-турската война през 1920-1921 година.

Професор Кордис не можа да присъства на изложбата във Велико Търново, защото зографисва поредния храм в Йерусалим, посочиха организаторите.

Експозицията може да бъде видяна до 20 януари в Изложбени зали.

———–

Източник: Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

Posted in Култура, Новини, Новини от страната, Християнско изкуство

Вижте още: