Меню Затваряне

Викарият на Славянския викариат съслужи с Екзарха на новите земи на Румънската църква

На 25 ноември, по покана на митрополита на Бесарабия и екзарх на новите земи на Румънската православна църква Петър, викарият на Славянския викариат на Гръцката архиепископия в Америка архим. Александър Беля, избран за епископ на Никопол, посети Молдова.

Архимандрит Александър беше придружен в пътуването от предстоятеля на катедралния храм „Св. Матрона“ в Маями – Иван Беля.

По време на братското общуване в митрополитската резиденция в Кишинев митрополит Петър говори за живота и развитието на поверената му епархия и митрополия. Архимандрит Александър предаде поздрави от архип. Елпидофор, предстоятел на Гръцката православна архиепископия на Америка и говори за Православието в САЩ и за Славянския викариат. В памет на срещата отец Александър подари панагия на митрополит Петър.

В края на срещата беше извършена обиколка на резиденцията – гостите разгледаха епархийския храм, където в момента тече вътрешно изографисване.

***

На 26 ноември, в деня на паметта на св. Йоан Златоуст (+407 г.), Бесарабският митрополит Петър отслужи Божествена литургия в епархийския храм в съслужение с местното духовенство. По покана на Негово Високопреосвещенство той бе в съслужение с архиерейския наместник на Славянския викариат архимандрит Александър (Беля).

Службата беше извършена на румънски и църковнославянски език. Между другото, архимандрит Александър произнесе началния възглас на литургията „Благословено е царството…“.

Приветствайки госта от Америка в края на литургията, митрополит Петър подчерта, че на този ден се е случило историческо събитие – в Молдова за първи път клирик на Вселенската патриаршия съслужи с архиерея на Румънската патриаршия. Епископ Петър разказа на духовенството и енориашите за отец Александър и Славянския викариат към Архиепископията на Америка.

В отговора си архимандрит Александър благодари на митрополит Петър за възможността да се моли на молдовска земя и заедно с поздрава от архиепископ Елпидофор предаде поканата му да посети Америка. Архимандритътотбеляза, че той служи в катедралата „Св. Матрона“ в град Маями (Флорида), където вярващи от различни националности се обединяват в обща молитва, като сред тях има молдовци и представители на Бесарабската митрополия.

Викарият отбеляза, че свети Йоан Златоуст, чиято памет се празнува на този ден, е бил преследван за истината и поради завистта и злобата на високопоставени хора, е претърпял затвор и изгнание. „Знам, че не ви беше лесно, Владико, но с Божията помощ епархията получи държавна регистрация и днес продължава да се развива – отварят се нови енории, расте броят на духовниците. Пострадал в някои отношения като св. Йоан Златоуст, днес вие обединявате духовенството и миряните, които искат да бъдат с Румънската православна църква. Всеки човек в живота си минава през своята Голгота, след която със сигурност идва Възкресението. Пожелавам благоденствие на вашата епархия и Божията помощ в служението за доброто на Църквата и хората“, завърши словото си архимандрит Александър Беля.

———————–

Източник: slavonik.org

Posted in Новини от света

Вижте още: