Меню Затваряне

Виктор Макаров: “Сирачето, вдовицата и… чужденеца”

Представяме ви кратък филм на Виктор Олегович Макаров, богослов, поет с китара, преводач, християнин. Виктор решава да разкаже със свои приятели от Украйна какво се случва там. Семейството е дошло тук на почивка, когато войната започва и вече е невъзможно да се върне обратно. Домът им е разрушен и изглежда така, както са изглеждали разрушенията през Втората световна война.

Документалният филм от видео канала на Виктор в You tube е достатъчно показателен, за да напомни какво е войната и как тя се случва съвсем близо до нас, с наши братя и сестри.

Украинците разказват, че това не е “спецоперация” срещу военни обекти, както твърдят разпространяваните фейкове в социалните мрежи, а истинска война, с убийства на цивилни граждани, бомбардиране на жилищни сгради, родилни домове, детски градини, болници…

Българските субтитри можете да включете от бутончето (долу вдясно от зъбното колелце с настройките).

Независимо от политическите и идеологически убеждения, можете да помогнете на посочените линкове и телефони:

1) +359 894 350 059 – инициатива „Отворени врати за украинци“ – приемат доброволци, дрехи, храна, информация за достъпни жилища, а също посрещат украинци и пренасочват помощта към тях.

2) Информацията, публикувана от А21 (фондация за борба с трафика на хора) (тук), както и страницата на фондацията във фейсбук (тук):

+359 800 20 100 – Национална телефонна линия за борба с трафика на хора и проверка достоверността на предложения за работа;

+359 280 78 050 – Национална комисия за борба с трафика на хора 116111 – Държавна агенция за закрила на детето

+359 298 10 779 – Правна помощ – фондация Voice in Bulgaria ( https://centerforlegalaid.com/bg/news… ) https://refugeeinbg.tk/ https://bghelsinki.org/

3) Ако сте част от евангелската църковна общност, попълнете анкетата на ОЕЦ (Обединени евангелски църкви): https://bit.ly/3pl0xz8

4) Ако сте част от друга църковна общност (православна, католическа, арменска и т.н.) и знаете за подобни инициативи, моля оставете линк в коментарите под видеото в You tube и те ще бъдат добавени и в описанието незабавно.

5) ФБ групата за помощ на украинските бежанци: https://www.facebook.com/groups/33892…

6) Винаги можете да се обадите на вашите познати и живеещи в България украинци или бесарабски българи. Те всички в момента помагат.

————

Превод и субтитри:

Малвина Томова (българка с украински корени)

Мартин Хачикян (български арменец)

Posted in Видео беседи, Мисия

Вижте още: