Меню Затваряне

Виртуална конференция “Художници и работилници в Македония и Атон”

Музеят на византийската култура организира виртуална конференция на тема „Художници и работилници в Македония и Атон (18 – началото на 20 век)“ в събота, 21 ноември 2020 г., от 09: 00-15: 00 часа.

Конференцията се провежда като част от временната изложба, озаглавена „Две колекции се срещат“, по повод дългосрочното заемане на 109 икони и реликви на Общинската галерия в Солун от Община Солун в Музея на византийската култура .

Целта на конференцията е по-нататъшно изследване на въпроси, касаещи поствизантийската православна живопис от XVIII, XIX и началото на XX век до освобождението на окупираната от османците гръцка територия и особено в Македония, Солун и Атон. Ще бъдат разгледани въпроси, свързани с изкуството, техниката и стила на иконите и монументалните картини, работилници и отделни анонимни художници, работещи в тези области, движенията на художници и работилници и комуникационни мрежи.

Както отбелязва Агатокиники Цилипаку, уредникът на музея, „броят на художниците, анонимни и известни, повечето от които са от Македония и Епир, се е умножил с впечатляваща скорост, особено след средата на XVIII век, което се дължи на голямото търсене за ремонт и реконструкция или изграждане на църкви в окупираните от Османската империя райони. Те се преместват в познатия тогава православен свят, както и в процъфтяващите гръцки общности-енории в търсене на работа или по покана на миряни или църковни лидери. ” Решаваща роля, особено през XIX век, се играе Света гора като център на православието и религиозното православно изкуство и Солун със специалната си художествена традиция от византийско време, като място за образование и работа.

За да гледате онлайн конференцията, кликнете тук или последвайте връзката: https://zoom.us/j/95632941921?pwd=UWpjQ0svY05UYVhLVUZNbjVCMFhUdz09

Източник: Orthodox Times

Posted in Изкуство, Култура, Църковни изкуства

Вижте още: