Меню Затваряне

Вицепрезидент, министър, кмет и депутати участваха в литийно шествие във Враца

Наташа Войкина

Днес министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител Стефан Красимиров, председателят на парламентарната комисия по образование Ирена Атанасова, кметът на Враца Калин Каменов, настоящи и бивши депутати участваха заедно с ученици, родители и гости в многохилядно литийно шествие с хоругви по улиците на Враца, оглавено от Врачанския митрополит Григорий, Мелнишния епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод и еп. Пахомий – ректор на Софийската семинария „Св. Йоан Рилски“.

То е част от програмата по отбелязването на 200-годишнината на СУ „Христо Ботев“ – Враца. Мажоретен състав, духови оркестри и над 2000 ученици и учители се включиха в шествието, заради което няколко централни улици в града бяха затворени от полицията.

СУ „Христо Ботев“ в града под Околчица е наричано от години „Врачанската Алма Матер“ заради големите постижения на поколения негови ученици, квалитетно образование, участие в национални и международни ученически асамблеи, форуми, образователни и спортни инициативи. А многократните награди „Директор на годината“ за Виктор Кръстев, който го оглавява повече от две десетилетия, правят школото желан  партньор за всяко управление и ангажират всеки просветен министър близо четвърт век. Виктор Кръстев въведе през 90-те години образованието по предмет „Религия“ в училището, което не е спирало и до днес. Амбицията му е в двора на гимназията един ден да отвори врати училищен параклис. Виктор Кръстев, дългогодишен епархийски съветник и църковен настоятел, беше сред номинираните  от епархията, участвали в избора на сегашния патриарх  на БПЦ Неофит, верен и самоотвержен член на Църквата и ктитор. Централното стълбище на гимназията е аранжирано от двете страни изцяло с осветени икони.

Ето защо днес, когато една от авторитетните гимназии не само във Врачанско, но и в страната, чества  200  години от откриването на първото светско училище в града, 175 години класно образование и 115 години от обявяването му за Врачанска пълна окръжна мъжка гимназия, в двора на гимназията – в алеята на славата на училището, в която са подредени портретите на 16 негови велики възпитаници, бяха осветени паметни плочи на врачанския митрополит Калиник и на инж. Войслав Бубев – екс-кмет на Враца. Дядо Калиник традиционно удостояваше училището с честта да благослови лично началото на всяка нова учебна година.  Поздравяваше лично всеки завършващ випуск, показваше любовта и подкрепата си към възпитаниците му чрез много срещи и съвместни дейности.

„Добре дошли в храма на науката, в който са завършили средно образование над 67 000 човека” – с тези думи Виктор Кръстев приветства стотиците гости на празника, сред които много бивши и настоящи народни представители.

„Тук се усеща българският дух. Това училище е стълб на нашата духовност и средище за пример. Чест е за мен да съм тук. Все така носете духа на времето, стъпили на традициите и успехите, водещи към бъдещето“, каза акад. Денков.

За втори път гост на СУ „Хр. Ботев“ – Враца е вицепрезидентът Йотова. Тя връчи от името на президента почетен плакет на директора.

„Вие сте съвременните пазители на богатата ни култура. Вие учите децата ни на книжнина и просветление, но и да бъдат хора. За нашата държава е истински късмет, че има такова училище, с толкова модерна база и директори като вас, г-н Виктор Кръстев“, категорична бе Илияна Йотова.

Кметът Калин Каменов поздрави директора и педагогическия персонал за утвърждаването на учебното заведение през годините. „Гимназията е една от най-елитните не само в града, но и в страната. Вашите възпитаници имат тежка отговорност, защото са носители на титлата „ученик на СУ „Христо Ботев“. Призовавам ви да бъдете пример както за връстниците ви, така и за обществото. Вярвам, че с усилията, които полагате, в утрешния ден вие ще бъдете посланиците на Враца в страната и по света“ – каза още Каменов и подари икона на св. Софроний Врачански на директора на учебното заведение Виктор Кръстев.

Водосвет за благословени бъднини бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод и Браницкият епископ Пахомий – ректор на Софийска духовна семинария.

След това официално бе открита и осветена модерната спортна зала на училището, в която се състоя демонстрационен мач.

С изключителна радост ученици, учители, родители и гости застанаха зад българските архиереи  в литийното шествие. Към него се присъединиха и много граждани.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: