Меню Затваряне

Владимир Легойда: РПЦ ще даде оценка на решенията на събора на УПЦ след края на войната

Руската агенция ТАСС съобщава, че оценките на Руската православна църква за майските решения на събора на Украинска православна църква (УПЦ) в Теофания могат да бъдат дадени едва след края на фазата на активни военни действия, в настоящата ситуация е много трудно да се раздават „окончателни присъди“. Това заяви ръководителят на Синодалния отдел на Московска патриаршия за връзки между църквата, обществото и медиите Владимир Легойда.

„Официалните оценки, които бяха дадени на ниво синод (на РПЦ) след известните събития – т.нар. Теофания, съборът на Украинската православна църква през май миналата година и неговите решения, бяха много сдържани. И ние, разбира се, изхождаме от факта, че в ситуация, в която се водят активни бойни действия, е много трудно да се правят окончателни преценки и вероятно едва след приключването на тази фаза ще се дадат някои по-категорични оценки и ще бъдат предприети действия“, каза Легойда в ефира на Радио „Вяра“.

Запитан да коментира опасността от разкол и наличието на „партия на автокефалистите“ в УПЦ, ръководителят на синодалния отдел отбеляза, че сега е доста трудно да се даде някаква оценка на „братята от Украинската църква, които са под огромен натиск“. „Фразата, че казват и правят нещо „с опрян пистолет в главата“, на практика престана да бъде метафора“, каза Легойда.

Според него в тази ситуация му „изглежда контрапродуктивно“ да обсъжда отделни изказвания на определени представители на църквата в Украйна: „Това, разбира се, е въпрос за най-трудната ситуация, за трагедията, която се случи сега, когато се гледаме през мерника. Тази ситуация трябва да приключи и тогава ще се върнем на различни нива, в това число и църквата, към по-спокоен разговор и към промяна на обстановката“, добави представителят на РПЦ.

За Риа Новости Легойда по-рано заяви, че РПЦ не е получавала никакви обръщения [писма, жалби, послания] от УПЦ след събора в Теофания и в ситуация на натиск върху УПЦ не може да коментира подробно нейните решения. „Тъй като Руската православна църква не е получила никакви обръщения от Украинската православна църква, ние не можем да отговорим на информацията, която получаваме от пресата и интернет… В ситуация, в която външни сили се опитват да разрушат единството на Руската православна църква, от наша страна би било изключително безотговорно да навлизаме в подробен коментар на решения, взети в самоуправляващата се Украинска православна църква“, каза представителят на Руската православна църква.

През миналия май Съветът на Украинската православна църква, самоуправляваща се част от Московска патриаршия, обяви, че е приел „допълнения и изменения в устава за управлението на УПЦ, свидетелстващи за нейната пълна независимост“. Архиереите в Украйна, които приеха решенията на събора в Теофания, спряха да споменават патр. Кирил като свой предстоятел, но както се разбира сега, не са отправяли никакви искания и не са се обръщали с писма до Синода на РПЦ.

Източник: Русская линия

Posted in Църква и политика

Вижте още: