Меню Затваряне

Властите в Лвов забраниха дейността на УПЦ-МП и „групата на Донал“

На 29 юни украинският депутат в местния парламент на Лвов Юрий Ломага е внесъл законопроект за забрана на Украинската православна църква (Московска патриаршия). Ломага е член на партията „Европейска солидарност“. Той съобщава на профила си във фейсбук, че е внесъл законопроекта за разглеждане, останалите депутати са съгласни с него, единственото му притеснение е да не би кметът на Лвов да наложи вето върху решението.

„Ако сесията на Градския съвет приеме резолюция и забрани Московската патриаршия, ще можем да разследваме тези сгради за наличие на бомбоубежища и др. такива. Сега това не може да се направи, защото не допускат никого, а не е ясно каква дейност може да се извършва там“, казва Юрий Ломага.

Днес, 30 юни, той съобщи:

„Подготвил съм резолюция за забрана на дейността на Украинската православна църква на Московската патриаршия и групата на Донал на Украинската православна гръко-католическа църква на територията на градската общност на Лвов и благодаря на моите колеги депутати, които подкрепиха тази инициатива. Дейностите на тези структури са открито антидържавни и антиукраински.

Предвид фактите, които се случиха на територията на Лвов – съзнателни и открити спекулации с религиозните вярвания на нашите граждани от руските окупатори, по-специално по отношение на дейностите на Украинската православна църква на Московската патриаршия и Украинската православна гръцка католическа църква или „групата на Донал“, които водят до изкуствена конфронтация и разделение на украинското общество на религиозна основа.

С цел консолидиране на украинския народ, ние взехме решение: руската агентура няма място в Лвов. Московската патриаршия и „групата на Донал“ представляват заплаха за националната сигурност на Украйна“, пише Юрий Ломага в изявлението си.

В област Лвов има 45 енории на Московската патриаршия.

Кратко изяснение за т.нар. „група на Донал“.

Тази група или секта, е ръководена от роденият в Чехословакия през 1946 г. Елиаш Антонин Донал (Eliáš Antonín Dohnal), бивш римокатолически, а след това гръкокатолически свещеник.

През 2008 г. заедно с трима духовници обява, че е получил епископска хиротония без знанието на папа Бенедикт XVI, вследствие на което е отлъчен от Римокатолическата църква.

Тази „група на Донал“ основава „Украинската правоверна гръкокатолическа църква“ (непризната от Ватикана), чийто „синод“ през 2011 г. е назначен от „патриарха“ на друга неканонична организация – т.нар. „Византийска католическа патриаршия“. Същата година Донал участва в сбиване и е задържан от полицията.

На 22 юни 2015 г. службите на украинската СБУ извършват акция в манастир на групата в Западна Украйна, при която са задържани най-малко 5 души.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: