Меню Затваряне

Молитви за воините и покойните митрополити на Архангелова задушница във Варна

На 5 ноември 2022 г., Архангелова задушница, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави заупокойните богослужения на Старите варненски гробища.

Първо беше проведен военен ритуал с панихида и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите воини във войните 1912-1918 г., в памет на всички вождове и воини, паднали в защита за Отечеството. След това митрополит Йоан възглави заупокойна молитва за Варненските и Великопреславски митрополити Йосиф и Кирил.

В словото си след заупокойната молитва за загиналите воини митрополит Йоан отбеляза, че св. Църква мъдро е определила три дни в годината за помен на скъпите ни покойници и в едно или друго отношение, „ние имаме един велик православен, духовен и морален дълг винаги да си спомняме за вождовете и воините, паднали на нашите поля за вярата и освобождение на нашето Отечество“.

Архиереят произнесе слово и след заупокойната молитва за приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополити Йосиф и Кирил. Пропоедта му започна с цитат от Свещ. Писание: „И чух глас от небето да ми казва: напиши: блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега. Да, казва Духът, нека починат от трудовете си: делата им вървят заедно с тях“ (Откр. 14:13).

„Ето този стих от Свещ. Писание ни дава основание за едно чувство на благодарност към покойните наши митрополити Симеон (1840 – 1937), Йосиф (1900 – 1988) и Кирил (1954 – 2013), които за около 140 години от нашата по-нова църковна история бяха на това служение, особено в нелеко време, в сложни противоречия“, каза митрополит Йоан и допълни, че никога не е било леко, а и сега „времето е странно, когато тази пропаст между вярата и благочестието все повече се отваря на фона на днес случващите се събития“.

Източник: Варненска митрополия

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: