Меню Затваряне

Войната и Светият Дух

Иля Забежински

Иля Забежински

Нашият добър и милостив Господ Иисус Христос обещава, че хулата срещу Светия Дух няма да бъде простена нито в този, нито в бъдещия век. А някои от нашите православни смятат, че това означава, че човек не може да говори лошо за Светия Дух. Невъзможно е да се каже: „Светият Дух е лош“. Или: „Свети Дух, Ти си лош!“. И тъй като обикновено никой не говори и не мисли така, на всички им се струва, че с това предупреждение всичко е наред.

Е, това не е така. Светият Дух е Духът на истината, Който ни наставлява във всяка истина. Така че богохулството срещу Светия Дух е да говориш от себе си и да твърдиш, че това е Светият Дух, Който говори в теб. И не става въпрос за някои лъжепророци, които имат видения и уж пророкуват от Духа. Всичко е по-просто. Става въпрос за хората от Църквата. Господ предупреждава Своята Църква: богохулството срещу Светия Дух няма да ви бъде простено. Факт е, че Бог е създал Църквата чрез Своя Свети Дух и Светият Дух пребивава в Църквата Му по всяко време.

Където е Духът, там е и Църквата. Цялото това събиране на странни брадати мъже в лъскави одежди, които говорят и пеят нещо на език, който не разбираме, и ни учат на нещо много далечно от реалния живот, всичко това има поне някаква минимална стойност и не е просто разклащане на въздуха, само ако зад него стои Светият Дух.

И така, Путин ни казва нещо си, ние се интересуваме от него, защото един куп хора все още го подкрепят и защото той държи в ръцете си ракети, оръжия и органи, за да потисне вас и мен. Или Навални казва нещо си. Ама и той е интересен като човек, който чисто хипотетично би могъл да има в ръцете си ракети, оръжия и т. н. Или пък някой експерт – ами той е учил и изследвал много, може да ни каже нещо, което ние не знаем. И тогава патр. Кирил излиза на солея. Или някой епископ. И всичко, което ни казват, ни е интересно не защото са експерти или защото имат оръжия и ракети, а само поради една причина – те твърдят, че ни възвестяват от името на Светия Дух.

Някой благочестив свещеник ще размаха ръце: „Какви сте вие, какви сте вие, аз ще говоря от мое име, какво общо има Духът с това?“. Не. Епископът говори от свое име в кухнята си и в ухото на майка си, а патриархът – на духовниците си. Тук обаче, на солея, винаги се говори от името на Светия Дух. Светият Дух чрез вас ни наставлява във всяка истина. В противен случай защо трябва да те слушаме? Кой си ти? Ако не си от Духа, тогава мълчи и не излизай, ще се видим в трапезарията. Това е страхотна отговорност – да говориш от Духа, разбираш ли? И би било чудесно, просто чудесно, ако нашият патриарх, епископите и архиереите най-после започнат да имат страх от Бога. Да биха си задали един въпрос, преди да кажат нещо: дали Светият Дух е съгласен с мен? С това, което сега ще кажа на хората? Дали не предавам моето мнение като мнение на Светия Дух? Дали няма да е по-добре да не казвам нищо? Дали трябва да благославям убийството и смъртта?

Всички тези думи, които казвам, не са ли богохулство срещу Светия Дух? Иска ли Светият Дух да благослови ракети или да подари икони на убиеца Золотов в Негово име? Желае ли Светият Дух победата на руската армия и поражението на украинската? Иска ли Той руснаците да избият колкото се може повече украинци, да изтрият Мариупол и Бахмут от лицето на земята? Той, Божият Дух, сигурен ли съм, че подкрепя изпращането на още триста хиляди души да умрат и да бъдат убити, а руските ракети посред зима да оставят мирните украинци без светлина и топлина? И че тези ракети ще погребат стотици и хиляди деца и жени под развалините на жилищни сгради?

Няма страх от Бога, нали разбирате? Няма вяра. Защото как е възможно вярващ човек, който има страх от Бога, който се страхува да не похули Светия Дух, да каже тази глупост за Светата Троица в Русия и така да благослови войната? Защо има богохулство срещу Светия Дух? Да, защото човешкото подчинение на Путин, стремежът да се харесат на Путин, да се харесат на земните власти, да си създадат още по-сладки усещания за собственото си национално величие, да потушат своите постимперски и постсъветски обиди – от амвоните се превръщат в реч от името на Светия Дух. Лъжи, лъжи и лъжи. Съзнателно изопачаване на истината. И оттам – самозванство.

Ако не говориш от Евангелието, ако не говориш от Христос, ако не говориш от Светия Дух, ако не говориш от Проповедта на планината, тогава си лъжец, ти си никой. Откажете се от служението, оставете солеите. Идете да се запишете в „Единна Русия“ и проповядвайте на партийни събрания. Кой, кажете ми, ще се осмели да проповядва за Велика Русия и „свещената война“ в Украйна, държейки в ръцете си Проповедта на планината?! Никой. Няма вяра.

Има вяра, разбира се, в един земен цар. Но не и в Христос. Няма нужда от Проповедта на планината. Евангелието не ни е необходимо. Нямаме нужда от Светия Дух. О, не, извинявайте, трябва ни и още как! За да се скрием зад Него. Както се разказваше в една стара църковна история. Енориашите на една селска църква пишат писмо до епископа: „Ваше Светейшество, нашият стар свещеник почина. Моля Ви изпратете ни нов. За предпочитане е да е вярващ“.

Превод: Аглика Инфанте

Източник: Страница на Иля Забежински

Posted in Християнство и война

Вижте още: