Меню Затваряне

Вселенската патриаршия добави в календара си св. Висарион Корколиакос (Агатонски)

Св. Синод на Вселенската патриаршия добави на 14 юни нов светец  в православния си календар – архимандрит Висарион Корколиакос, наричан още „Милостивият старец”, игумен на гръцкия манастир „Св. Агатон“ († 22 януари).

Светецът е роден в Петалиди (Месиния), в югозападната част на полуостров Пелопонес, през 1908 г. и е кръстен с името Андреас. Когато навършва 18 години, той отива в Каламата, където среща духовни старци и решава да стане монах.

Постриган е с името Висарион. По-късно е ръкоположен за дякон и свещеник, а години по-късно приема сан архимандрит.

През 1935 г. заминава за Кардица, поканен от местния митрополит, където се включва в благотворителна дейност в местната болница.

По време на германската окупация той помага на много патриоти и лично спасява деца, пленени от нацистите.

След 1955 г. става духовен отец на Агатонския манастир. Оттам два пъти седмично посещава болниците в Ламия, където утешаваше пациентите. Помага финансово на тези, които идват при него, за да му разкажат за своите трудности и раздава на бедните всичко, което има.

По време на Великия пост отец Висарион напускал манастира и отивал в селата в префектура Фтиотида, където давал духовни съвети и изповядвал.

Упокоил се в Господа в Атинската болница „Сотирия“ на 22 януари 1991 г.

По време на погребението лицето му сияело, а тялото ухаело. Не можел да бъде погребан на гробището поради суровата зима, затова го погребали в баптистериума. Хората посещавали с благоговение гроба му и разказвали за чудеса, които се случват там.

Тялото му било намерено нетленно и ухаещо на 3 март 2006 г., когато се наложило да бъде ексхумиран след срутване на част от баптистериума.

Източник: basilica.ro

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: