Меню Затваряне

Вселенската патриаршия канонизира преп. Гервасий (Параскевопулос)

На 16 ноември Вселенската патриаршия канонизира преп. Гервасий (Параскевопулос), наричан „светецът на Патра“.

Той е роден през 1877 г. в село Граница, обл. Аркадия в Южна Гърция, с трудно детство в много бедно семейство. От малък остава без майка и като дете търси утеха в местния манастир на св. Богородица Керница. Гледайки стенописите, един път се помолил на Бога така: „Христе, направи и аз да се залепя на стената и да остана тук!“. Малкият Георги, както било кръщелното му име, след много премеждия се озовал в Патра и там почукал на вратата на митрополита на Патра Йеротей (Митропулос), който също бил родом от Аркадия. Митрополитът взел под своя опека сирачето и се грижил за него. По време на погребението на митр. Йеротей, извършено в Патра от св. Нектарий Егински, той се запознава със светията и вече дякон, заминава да учи в Атинската семинария „Ризариу“.

Завършва Богословския факултет и приема свещенство. По време на Балканските войни е военен свещеник, а след това е назначен за проповедник в митрополията в Патра. Големият му духовен авторитет го прави посредник между враждуващите страни в гражданската война през 40-те години в Гърция, като той успява да предотврати кръвопролитията в Патра. Автор е на няколко съчинения, едно от които е тълкувание на божествената Литургия. Става известен с грижите си за вдовиците, сираците и бежанците. Основава много неделни училища и младежки лагери за отдих и духовна просвета. Познавалите го свидетелстват, че е бил духоносен човек, молитвеник с мисионерски дух. Почива през 1964 г. в деня на светите апостоли, а стотиците събрали се на погребението му съпровождат тялото му с възгласа „Свят“.

През 2014 г. по повод 50 години от успението му митрополитът на Патра Хризостом извърши чин по изваждане и препогребване на неговите мощи, на което присъстваха множество епископи и хиляди вярващи от Патра и други градове. 

Според реда за канонизация в Гръцката църква, епархийският архиерей митр. Хризостом предлага подвижника за канонизация пред Св. Синод на Гръцката църква. След разглеждане от съответната синодална комисия предложението е единодушно прието от членовете на св. синод на Гръцката църква през 2019 г. и след това изпратено във Вселенска патриаршия. На днешната дата Св. синод на Вселенската патриаршия взе решение за официалното причисляване на св. Гервасий към лика на светците.

——————–

Източник: Двери бг

Изображение: nymfasia.gr

Posted in Святост, Съвременна святост

Вижте още: