Меню Затваряне

Вселенската патриаршия канонизира патриарх Йеремия I

Св. Синод на Вселенската патриаршия включи на 10 януари в агиология на Православната църква патриарх Йеремия I, а паметта му ще се чества съответно на 13 януари. В изложението на комисията за канонизациите на патриаршията се казва, че „Йеремия I е бил три пъти Вселенски патриарх. Произхождал от областта на Янина. Имал невисоко образование, но отлични административни умения. Като патриарх се ползвал с голяма популярност сред хората. През 1520 г. той става за първи път Вселенски патриарх. Втори път го избират през 1522 г., а последния път е на патриаршеския трон от 1537 до 1546 г., когато умира във Враца, (тогава в) Търновска епархия.

Йеремия I успява да спаси много църкви, които са заплашени от разрушаване от османците. По време на патриаршеството му и по време на обиколката му в Кипър, Египет, Палестина и Синайската планина на престола неправомерно се възкачва Йоан I Созополски, който е свален от два събора – един в Йерусалим и един в Константинопол“.

Йеремия I бил един от най-дълго управлявалите Константинополски патриарси в период на чести сътресения и смени на патриаршеската катедра. Преди да стане патриарх, през 1513 г. е избран за митрополит на София. Заради своя авторитет като патриарх успява да издейства от султан Сюлейман Великолепни забрана на превръщането на християнски църкви в джамии в столицата на империята. Издига статута на атонската обител Ставроникита до ставропигиален манастир, който става двадесетият манастир на Света гора. Светогорският устав, по който днес живеят монасите в монашеската република, е създаден по време на патриаршеството му и е утвърден от него.

През 1545 г. Йеремия I се оттегля в манастира „Св. Йоан Рилски Пусти“ (Бистрешки манастир) край Враца, като живее отшелнически в пещерата „Постницата“ в близост до манастира. Умира във Враца на път за Влашко. Мястото на погребението му и местонахождението на неговите свети мощи не са известни.

Двери бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: