Меню Затваряне

Вселенската патриаршия отмени низвержението на петима свещеници от Литовската църква

Св. Синод на Вселенската патриаршия е разгледал молбите за апелация на петимата свещеници от Литва, които през юни м.г. бяха лишени от сан, защото публично осъждаха подкрепата на руското църковно ръководство и лично на патриарх Кирил за войната в Украйна като „православно оправдана“. Редакцията ни тогава писа по темата в тази публикация, където могат да се прочетат повече подробности и мотивите за църковния съд над свещениците:

Петима клирици в Литва са лишени от сан, защото са говорили срещу войната • Християнство.бг

Накратко, на 29 юни 2022 г. Вилненският и Литовски митрополит Инокентий лиши от сан петима духовници от поверената му Вилненско-Литовска епархия в Литва (Московска патриаршия). Само месец по-рано митрополитът се обърна към Св. Синод на Московска патриаршия епархията да получи статут на „самоуправляема“. Според съобщението на сайта на Православната църква в Литва, духовниците бяха наказани с лишаване от сан „за тежки канонични престъпления“, но според коментари на техни събратя духовници и богослови, тази мярка е била предприета заради това, че духовниците са говорили против войната в Украйна и против политиката на руския патриарх Кирил. Едно от обвиненията беше, че свещениците с помощта на държавните власти са предприели активни действия за създаване на паралелна църковна структура в Литва под юрисдикцията на Константинополската патриаршия“.

По повод молбите за апелация на петимата литовски свещеници, Св. Синод на Вселенската патриаршия взе решение да отмени низвержението им, а по тяхна молба, Вселенският патриарх Вартоломей ги приема под своя омофор. Ето и пълният текст на решението, публикуван днес на сайта на патриаршията:

„Преди няколко месеца високоблагоговейните протойереи от Литва Владимирас Селявко и Виталий Моцкус и благоговейните свещеници Виталис Даупарас, Гинтарас Сунгайла и Георгий Ананиев, на които Московската патриаршия наложи наказанието „низвержение от свещенически сан“, се обърнаха към Негово Всесветейшество Вартоломей, архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх, с молба да упражнят правото си на обжалване пред него. Нашият патриарх, който носи изключителната отговорност за приемане на апелации, в съответствие със светите и свещени канони (а именно канони 9 и 17 на Четвъртия вселенски събор) и осветената практика на Църквата, прие тези подадени апелативни жалби. След задълбочено проучване на съответните обстоятелства беше установено, от една страна, че тези дела са окончателно приключили пред църковната власт, наложила тези наказания, а от друга страна, че причините, поради които са наложени наказанията, изобщо не произтичат от църковни критерии, а са следствие от оправданото противопоставяне на тези духовници срещу войната в Украйна. Ето защо, решавайки неотменимо тези молби, Негово Всесветейшество препоръча на Светия и Свещен Синод да бъде отменено наложеното им низвержение от свещенослужение и те да бъдат възстановени в предишния им църковен сан на свещенослужители, което и беше единодушно прието и решено. Освен това, след гореспоменатото възстановяване, по тяхна молба, Вселенският патриарх прие тези духовници под Своя архиерейски омофор, като взе предвид отдавна установеното право на Вселенския престол, подчертано изрично в тълкуването на Теодор Валсамон Антиохийски към канони 17 и 18 на Трулския събор и канон 10 на Седмия вселенски събор (а именно: „От този канон изрично следва, че само на Константинополския патриарх е позволено да приема чужди клирици, дори без отпустително писмо от техните правоправещи архиереи”)“.

17 февруари 2023 г

От главния секретариат на Светия и Свещен Синод на Вселенската патриаршия

Източник: Вселенска патриаршия

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: