Меню Затваряне

Вселенска патриаршия канонизира “светеца на прокажените” Евмений (Саридакис)

Миналата година Св. Синод на Критската църква на свое заседание на 31 май 2021 г. прие единодушно молбата за канонизация на стареца Евмений (Саридакис), внесена от митрополита на Гортин и Аркадия Макарий.

На 14 април т. г., Св. Синод на Вселенската патриаршия канонизира стареца Евмений (Саридакис), познат в православния свят като “светеца на прокажените”. Паметта му ще се чества на 23 май, в деня на неговата кончина.

„Свещеното желание на цялата Критска църква е да види прославянето на този човек, изцяло отдаден на светата Църква, разпоредител на Божиите Тайни, който служеше на Господа чрез своите най-малки братя“, каза митрополит Евгений от Ретимно при внасянето на молбата за канонизация при патриарх Вартоломей през юни, м. г.

Св. Евмений служи като изповедник на всички в атинската болница за прокажени, където мнозина свидетелстват за неговата прозорливост, чудеса и общението му със светиите.

Наистина може да се каже, че старецът Евмений е служил на Господа „чрез своите най-малки братя“, тъй като той посвети повече от 40 години от живота си на служение на страдащите от ужасната болест на проказата, като самият той е страдал от нея в младостта си.

Старецът Евмений (в света Константин Саридакис) е роден на 1 януари 1931 г. в критското село Ефия, в семейството на Георги и София Саридакис. Умира на 23 май 1999 г. и и погребан в родното си село. След смъртта му на гроба продължават да се случват чудеса. Св. Порфирий казва за него, че такъв старец ни се дава веднъж на двеста години.

Повече за живота му вижте още:

Критската църква ще подаде молба за канонизация на стареца Евмений (Саридакис) • Християнство.бг

————–

Източници: Orthodox Christianity, Orthodox News Agensy

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: