Меню Затваряне

Вселенска патриаршия: „Не признаваме друга форма на съюз освен брака между мъжа и жената“

Св. Синод на Вселенската патриаршия се събра във Фанар, за да разгледа предстоящия законопроект за еднополовите съюзи и осиновяването, който трябва да бъде внесен от гръцкото правителство.

Синодът препотвърди решението на Светия и Велик събор на Крит през юни 2016 г., заявявайки, че Църквата не признава съюзи на еднополови и двуполови двойки или друга форма на съюз освен брака. Според Събора „съюзът на мъжа и жената в Христос” е свещена институция, представляваща „малка църква или образ на Църквата”.

Синодът изясни позицията си, като подчерта, че към лицата, влизащи в други форми на съюз, „трябва да се отнасяме с пастирска отговорност и любов в Христос“. Това е ангажимент и състрадателна пастирска грижа за всички членове на Църквата, въпреки поддържането на традиционното разбиране за брака.

Становището на Вселенска патриаршия гласи:

„Светият и Свещен Синод, свикан под уважаемото председателство на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей по време на заседанието си в сряда, 24 януари 2024 г., се обръща към благочестивите вярващи на Вселенския престол във връзка с продължаващата дискусия за институционализирането на еднополовите бракове и осиновяването в Гърция.

Повтаряме обвързващото решение на Светия и Велик събор на Православната църква, свикан в Крит през юни 2016 г. Съборът недвусмислено заявява, че „Църквата не приема за своите членове съюзи на двойки от един същ, различен пол, както и всяка друга форма на съюз освен брака.“ Той подчертава свещеното значение на съюза на мъжа и жената в Христос, описвайки го като малка църква или образ на Църквата (вж. „Тайната на брака и препятствията пред него “, § 10 и 4).

Едновременно с това подчертаваме, че към хората в Църквата, които участват в алтернативни форми на съюз, трябва да се отнасяме с пастирска отговорност и любов в Христос“.

Главен секретариат на Светия и Свещен Синод на Вселенската патриаршия

—————

Източник: Οrthodox Τimes

Текст и превод: Щилян Димов

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: