Меню Затваряне

Вселенска патриаршия призна МПЦ под името Охридска архиепископия

Свещ. Синод на Вселенската патриаршия под председателството на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей обсъди днес, понеделник, 9 май 2022 г., подробно църковния въпрос на т.нар. Македонска православна църква (МПЦ) с център Скопие и като разгледа жалбата, подадена до Вселенска патриаршия от тази църковна общност, както и жалбите на Република Северна Македония, реши:

1) Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на Църквата под ръководството на архиепископ Стефан, лекувайки раната на схизмата и осигурявайки „елей и вино“ за раната на нашите православни братя и сестри. За тази цел се издават и съответните патриаршески и синодални сборници.

2) Предоставия на Светата църква на Сърбия уреждането на административните въпроси между нея и църквата в Северна Македония в рамките на каноничния ред и църковната традиция.

3) Признава за име на тази църква „Охридска“ (което означава областта на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина „македонска“ и всякакви други производни на думата „Македония“.

Вселенската патриаршия продължава да се интересува от растежа, напредъка и стабилността на тази църковна единица в Охрид, както е било през вековете за всички поместни православни църкви, като „гостилница на любовта, извор на благочестието на нацията на православните християни“.

Въпреки факта, че Фенер многократно е призовавал Сръбската патриаршия да седне на масата за преговори с йерархията на т. нар. „Македонска църква“, за да се намери общоприето решение на проблема, който измъчва местната църковна общност от десетилетия, Белград намираше „смешни извинения“, както се изразиха от Orthodoxia Info, а Вселенският патриарх досега избягваше всякакви съществени действия в посока на това решение.

През 2018 г. архиереи от МПЦ поискаха от Св. Синод на БПЦ помощ по този въпрос, но веднага след като бе сформирана комисия, македонските архиереи се обърнаха за съдействие направо към Вселенската патриаршия.

—————-

По материали на БГНЕС и Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: