Меню Затваряне

Вселенска патриаршия се връща в земите на Литва – какво означава това за Беларус

На 20 и 21 март Вселенският патриарх Вартоломей беше на архипастирско посещение в Литва и подписа съвместно с премиера Ингрида Шимоните споразумение между Константинополската Вселенска патриаршия и правителството на Република Литва, чиято цел е по-нататъшното укрепване и развитие на сътрудничеството в областта на религиозната свобода за православните вярващи в страната.

Споразумението предвижда конкретни стъпки за институционализиране на структурите на Вселенска патриаршия в Литва, откривайки им възможности за изграждане и безвъзмездно наемане на храмови помещения от държавата, както и за извършване на мисионерска, образователна и благотворителна дейност. Клириците на Вселенска патриаршия в Литва ще получат същия правен статут като духовенството на другите традиционни вероизповедания в страната (виж: Открива се възможност за създаване на екзархия на Вселенската патриаршия в Литва • Християнство.бг).

В тази връзка припомняме, че още през 2018 г. Синодът на Константинополска патриаршия отмени грамотата от 1686 г. за преминаване на Киевска митрополия към юрисдикцията на Московска патриаршия (при определени условия). Структурата на Киевска митрополия по това време е включвала не само част от територията на съвременна Украйна, но и територията на цяла Литва и цяла Беларус, които по различно време попадат под светската власт на Москва. С напредването на съветските войски тези земи попадат под властта на Московския патриарх.

Така че в каноничен план тези страни формално вече от няколко години са в юрисдикцията на Вселенската патриаршия и сега в Литва тази формалност се превърна в реалност. Няма съмнение, че подобни възможности за Вселенска патриаршия ще се открият и в бъдещата демократична Беларус. В същото време, в съответствие с основните религиозни свободи, не трябва да се нарушава правото на вярващите да се самоопределят при избора на юрисдикция: Константинопол, Москва или дори независима юрисдикция. Наличието на „здравословна“ църковна конкуренция може само да благоприятства моралния и духовен климат в различните религиозни структури. Възможните конфликти на интереси на различните вероизповедания и юрисдикции трябва да се разрешават чрез разумни компромиси и в рамките на стриктното спазване на върховенството на закона.

Междувременно православните литовци, беларуси, украинци, грузинци, гърци и представители на други народи получиха нови възможности, които трябва да се опитат да реализират. След срещата си с г-жа Шимоните във Вилнюс, на 21 март патриарх Вартоломей проведе поредица от срещи – с политици, с ръководството на Римокатолическата църква в Литва, с православни свещеници на Вселенска патриаршия, както и с националните православни общности – литовска, гръцка, украинска и беларуска. При подписването на споразумението министър-председателят Ингрида Шимоните, наред с други неща, не пренебрегна и беларусите, отбелязвайки, че „възможността да практикуват вярата си без конфликт със съвестта си е важна не само за православните граждани на Литва, включително тази на гърци или такива с украински произход, но и за украинци, избягали от войната, отприщена от Русия, и за беларуси, преместили се в Литва поради репресии в родината си“.

Тези възможности са много по-широки от естественото право на изповядване на вярата без конфликт със съвестта, което беше неизбежно при липсата на избор и принудителното оставане под духовното ръководство на църковна структура, благославяща войната и репресиите. Освен това се създават благоприятни условия за различни инициативи и проекти, включително развитието на беларуското богослужение, мисионерска, образователна и благотворителна дейност сред беларусите.

—————-

На снимката: с патр. Вартоломей активистите на „Християнска визия“ – свещ. Александър Шрамко, Валерия Черноморцева и други беларуси, принудени да напуснат родината си; о. Александър Шрамко е мински свещеник, поставен под запрещение през 2018 г. след публикуване в социалните медии на критични коментари по повод посещението в Беларус на Московския патр. Кирил. На следващата година църковното му наказание е удължено с една година, за да може „на дело да засвидетелства истинността на своето покаяние и желанието си да се завърне към свещеническо служение“. През 2020 г. чуждестранното издание The Insider публикува негова статия под заглавие: „С Библия срещу полицейските палки. Как протестите в Беларус повлияха на Църквата, а Църквата – на протестите“, представена на българските читатели в сп. „Християнство и култура“, бр. 154, в превод на Димитър Спасов.

————-

Източник: Църковна и политическа криза в Беларус

Posted in Църква и политика

Вижте още: