Меню Затваряне

Вселенска патриаршия ще празнува Събор на светите лечители на 17 октомври

Вселенската патриаршия е изпратила окръжно, в което обявява, че в неделния ден, най-близо до 17 и 18 октомври всяка година (когато празнуваме събора на светите безсребреници лечители и св. апостол и евангелист Лука, който е лекар) ще се празнува Събор на всички свети медици, като благодарност за приноса на медицинската наука и нейните служители към човечеството.

Съответното решение е взето от Светия Синод на заседание, по време на което е бил обсъден „жертвеният и съществен принос на медицинската наука и нейните лечители“ за справяне с „тежката пандемия“, съобщава Orthodox Times.

Заседанието на Светия Синод на Вселенската патриаршия се е състояло на 21 юли 2021 г. под председателството на Вселенския патриарх.

Вселенска патриаршия насърчава епархиите, както и представителите и приятелите на Патриаршията в интернет мрежата, да разпространяват тази новина, за да отпразнуваме всички заедно Събора на светите лекари с целия им блясък и да почетем подобаващо работещите в областта на здравеопазването така, както заслужават.

От канцеларията на Вселенската патриаршия са изпратени писма и до нашите български енории зад граница, за да се включат в празника на Събора на св. лекари.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: