Меню Затваряне

Вселенският патриарх Вартоломей е на посещение на Света Гора като поклонник

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна днес вечерта в Карея, столицата на Света Гора Атон и беше посрещнат с дълбока духовна радост от монасите, които го очакваха на пристанището.

Около посещението се очакваше напрежение по повод изказването на секретаря по международните връзки на Московската патриаршия Димитрий Сафонов, според когото руските монаси могат да бъдат изселени от Атон. Той се позова на медийни публикации, според които гръцкият премиер Кириакос Мицотакис бил дал „съгласие за изселването на руското монашество“.

По-рано през седмицата в интервю за гръцката ЕРТ, патриарх Вартоломей отрече, че има намерение да гони монаси от Света Гора, но намекна, че условие за това е те да се държат благоразумно:

„Казаха се и се изписаха някои странни работи, че ще отида да изгоня руските монаси. Това са митове. Нямам дори намерение да гоня когото и да било, мисля, че няма да ме провокират да направя нещо подобно. Нека да се държат благоразумно, за да не бъде изгонен никой. Това са очевидни неща. Аз отивам там като поклонник“.

Патриарх Вартоломей беше посрещнат от членовете на св. Епистасия, от игумените на 20-те светогорски манастири, от гражданския управител на Атон и много монаси („Епистасия“ е административно-надзорния орган на Света Гора с мандат от една година. За 5 поредни години, представители на всички 20 манастири вземат участие в управлението на Атон).

С лития патриархът се придвижи до Протатската църква, където след като се поклони на иконата на Божията Майка „Достойно Есть“, бе посрещнат с кратък молебен и велико славословие, съгласно светогорската традиция.

Игуменът на манастира Кутлумуш, на територията на който се намира атонската столица Карея, отправи към всесветейшия гост приветствено слово. Последва отговор от страна на Вселенския патриарх. След това патриархът заедно с придружаващите го митрополити и 20-те игумени се оттеглиха на вечеря в сградата на св. Епистасия.

По-късно патриарх Вартоломей отпътува за Иверския манастир, където също бе тържествено посрещнат и ще пренощува тази вечер. Утре сутринта той ще отслужи св. литургия „йерейским чином“ (като свещеник) в параклиса на Богородичната икона „Портаѝтиса“.

В неделя сутринта патриарх Вартоломей ще оглави Патриаршеска божествена литургия в съборната църква Протата в Карея.

Posted by Ecumenical Patriarchate on Friday, May 27, 2022
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: