Меню Затваряне

Вселенският патриарх Вартоломей посети митрополията на Испания и Португалия

В събота, 14 октомври 2023 г., Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в столицата на Испания Мадрид, където започна своето четиридневно официално посещение по случай 20-годишнината от основаването на Митрополията на Испания и Португалия и 50-годишнината от освещаването на катедралния храм.

На международното летище Барахас Негово Светейшество беше посрещнат от митрополит Висарион, протосингела архимандрит Теофилакт и други духовници и миряни, както и от посланика на Гърция в Испания г-н Илиас Фотопулос и служители от посолството.

По време на престоя си в Испания Вселенският патриарх Вартоломей проведе официална среща с Негово Величество крал Филип VI и с архиепископа на Мадрид Хосе Кобо Кано от Католическата църква в Испания, проведе официални срещи също така с посланиците на Турция и Гърция, както и с апостолическия нунций на Ватикана в Испания.

В патриаршеската делегация бяха Халкидонският митрополит Емануил и митрополитите – на Лемнос и Агиос Ефстратиос Йеротей, на Франция Димитрий и др. духовници.

В неделя, 15 октомври, Вселенският патриарх Вартоломей отслужи св. Литургия в катедралата „Св. ап. Андрей и св. вмчк Димитрий“ в Мадрид.

Халкидонският митрополит Емануил, митрополитът на Лемнос Йеротей, както и митрополитът на Испания и Португалия Висарион, духовенството на митрополията на Испания и Португалия, принцеса Ирина, посланиците на Гърция и Кипър в Испания, както и посланикът на Кипър в Португалия, генералният консул на Украйна в Мадрид и редица вярващи от гръцки, украински, румънски, български и сръбски произход също присъстваха на Божествената литургия. Присъства и апостолическият нунций на Ватикана в Испания.

Обръщайки се към вярващите от украински произход, Вселенският патриарх Вартоломей изрази подкрепата си в изпитанието, през което преминава украинският народ заради войната, и повтори, че Вселенската патриаршия осъди войната от първия момент като неприемлива и сатанинска.

След отслужването на Божествената литургия митрополитът на Испания и Португалия Висарион приветства Вселенския патриарх с топли думи на синовна обич и уважение и изрази радостта на своето паство от срещата. Това е първото посещение на Вселенски патриарх в Испания и е наистина историческо събитие. 

————-

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: