Меню Затваряне

Вселенският патриарх е на официално посещение в Украйна

Вселенският патриарх Вартоломей ще направи своето първо официално посещение в Украйна от днес до 24 август, за да отбележи 30-годишнината от независимостта на Украйна като суверенна държава.

Той пристига за тържествата по покана на украинския президент Владимир Зеленски, съобщава Orthodox Times.

Вселенският патриарх Вартоломей ще посети и Православната църква на Украйна (ПЦУ) и нейния предстоятел Киевски и на цяла Украйна митрополит Епифаний, с когото ще съслужи Божествената литургия в историческата катедрала „Св. София“ в Киев в неделя, 22 август.

Пресслужбата на Вселенската патриаршия съобщава, че патриарх Вартоломей ще бъде придружен от митрополита на Халкидон Емануил, митрополитите Амфилохий на Адрианопол и Стефан на Филипи, Неапол (дн. Кавала) и Тасос, архим. Григорий, главен секретар на Св. Синод на Вселенската патриаршия, великия сингел Иаков и патриаршеския дякон Иероним Сотирелис.

Сред светските лица, които придружават патриарх Вартоломей са директорът на пресслужбата и двама секретари на патриаршията.

Седмица преди началото на посещението на Вселенския патриарх в Украйна, по случай 60-годишнината от ръкоположението му за дякон на 13 август 1961 г., той съслужи Божествена литургия заедно с митрополит Епифаний и Александрийския патриарх Теодор в църквата „Свети Георги“ на турския остров Имброс, където е родното място на патриарх Вартоломей.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: