Меню Затваряне

Вселенският патриарх е на прицел на турското правителство

Вселенският патриарх е на прицел на турското правителство – коалиционният партньор на президента Ердоган, Девлет Бахчели, публично отрече съществуването както на Вселенски патриарх, така и на град Константинопол, пише Orthodox Times.

„В границите на Република Турция няма такъв град като Константинопол, титлата „Вселенски“ няма законност и легитимност, а тези, които твърдят обратното, са поклонници на Византия и яростни врагове на мюсюлманската турска нация“, заяви турският политик.

Тези изказвания са следствие от участието на Вселенският патриарх Вартоломей в срещата на върха за мира в Украйна, където той подписа и заключителната декларация. Турция обаче успешно лобира за премахването на подписа на Вселенския патриарх от официалния документ.

Припомняме, че на 15-16 юни в курорта Бюргенсток край гр. Люцерн, Швейцария, се проведе глобална среща на върха, на която присъстваха над 160 делегации и чиято главна цел беше да се създаде рамка, благоприятстваща цялостен и траен мир в Украйна, размяната на военнопленници, както и да се изготви конкретна пътна карта за участието на Русия в мирния процес. Срещата обаче се проведе без участието на Руската федерация като воюваща страна.

Размяната „всички за всички“ е възможна в рамките на срещата на върха за мир в Швейцария през юни • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

В кулоарите президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей и благодари на Негово Светейшество за подкрепата на страната, молитвите за мир и помощта на украинците, пострадали в резултат на руската агресия. „Много е важно да сте с нас днес на срещата на върха за мира. Благодаря Ви за Вашата хуманитарна подкрепа, особено по отношение на връщането на украинските деца и размяната на затворници. Това е много важно за нас“, каза Володимир Зеленски.

Володимир Зеленски обсъди с Вселенския патриарх хуманитарната подкрепа за Украйна • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

Патриарх Вартоломей се обърна със послание към участниците на срещата:

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми участници,

Скъпи сестри и братя, 

Ето защо е едновременно чест и задължение да присъствам на тази среща на върха за мира в Украйна, инициирана от Нейно превъзходителство президента Виола Амхерд от Конфедерация Швейцария в партньорство с Негово превъзходителство президента Володимир Зеленски от Украйна.

Движещата сила зад тази среща на върха беше акцентът върху и силата на диалога. Диалог през всички граници на нациите и на всички нива в обществото. Отвъд държавните и политически интереси, както и в сътрудничество с корпоративни и проблеми със сигурността, това включва културни, но преди всичко религиозни и духовни измерения.

Ето защо на 5 януари 2019 г., в отговор на пастирските нужди на православните вярващи в Украйна, Вселенската патриаршия учреди Православната църква на Украйна като автокефална или самоуправляваща се църковна единица, независима от Патриаршията на Москва. И ние направихме това – въпреки всичко и на всяка цена – защото твърдо вярваме, че православните християни в Украйна заслужават собствен църковен глас.

Стоим тук, всички ние, в подкрепа на справедлив и траен мир в суверенна Украйна. Нека Бог даде покой на всички трагично загинали и даде сили на всички, които защитават мира.

Девлет Бахчели на молитва в „Света София“, превърната от Ердоган в действаща джамия. Снимка: mhphaber.com

Множество турски опозиционни издания обаче характеризират участието на патриарх Вартоломей в срещата на върха за мира в Украйна като нарушение на турския суверенитет и на Лозанския договор. През 2021 г. Държавният департамент на САЩ излезе с доклад за религиозните свободи, задушаващите ограничения и несправедливия натиск върху Вселенската патриаршия, заедно с други религиозни малцинства в Турция. Според доклада турското правителство продължава да ограничава правата на немюсюлманските религиозни малцинства, които не са признати според Лозанския договор и дори трите признати общности (гръцки православни християни, евреи, арменски православни християни) са системно дискриминирани, което е в пълен контраст с клаузите на договора от Лозана.

Доклад на САЩ за нарушаване на религиозните права на християните в Турция • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

Позовавайки се на същия този договор обаче, Девлет Бахчели заяви в парламента:

„В границите на Република Турция няма град с име „Константинопол“. Универсалното право на собственост няма валидност и легализация. Тези, които твърдят обратното, всички са фенове на Византия и яростни врагове на мюсюлманската турска нация. Никой няма силата да превърне Истанбул във втори Ватикан. Константинопол, наследството от нашето завладяване, е и въплъщение на нашата национална и духовна чест. Възстановяването на „Света София“ в оригиналния й вид на джамия и отварянето й за поклонение на мюсюлманите изплаши много кръгове и оттогава подлуди всички“, добави Бахчели.

В тази връзка Девлет Бахчели потвърди, че линията, която следва той и неговата партия е начертаната от Мустафа Кемал Ататюрк идея на турския национализъм за „велика Турция“:

„Нашата линия е линията, начертана от Мустафа Кемал Ататюрк, който окачи като медал на врата на историята думите: „Единствената ми чест и единственото богатство в живота ми не е нищо друго освен турщината (турският национализъм, бел. ред.). Един от нашите източници на вдъхновение е молитвата: „Ако Бог пожелае, ще си върна Мосул, Киркук и островите, ако съм достоен, ще включа Западна Тракия и Солун в границите на Турция“. И както отново каза любимият Ататюрк, „турчинът е светкавицата, ураганът, слънцето, което огрява света“.

Posted in Новини, Новини от света, Църква и политика

Вижте още: