Меню Затваряне

Вселенският патриарх осъди непредизвиканото нахлуване на Русия в Украйна

Шокиран от нахлуването на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна тази сутрин, Вселенският патриарх Вартоломей се обади по телефона на митрополит Епифаний, предстоятел на Православната църква на Украйна, изразявайки дълбоката си скръб от това грубо нарушение на всяко разбиране на международното право и законността, като изрази подкрепата си към украинския народ и към семействата на невинните жертви.

Негово Светейшество осъжда тази непредизвикана атака от Русия срещу Украйна, независима и суверенна държава в Европа, както и нарушаването на правата на човека и бруталното насилие срещу нашите събратя и преди всичко срещу цивилните.

Той се моли на Бога на любовта и мира да просвети ръководството на Руската федерация, за да разбере трагичните последици от своите решения и действия, които дори могат да бъдат начало на глобален военен конфликт.

Патриарх Вартоломей призовава лидерите на всички държави, европейски институции и международни организации да работят за мирно уреждане на тази критична ситуация чрез откровен диалог, който е единственото средство за разрешаване на всеки проблем и изправяне пред всяко предизвикателство.

Вселенският патриарх братски призовава поместните православни църкви, както и всички християни, а и всеки човек с добра воля към непрестанна молитва за украинския народ и за господството на мира и справедливостта в Украйна.

————

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: