Меню Затваряне

Вселенският патриарх отново осъди злоупотребата с религиозната вяра за оправдаване на войната

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей в официалното си слово по време на храмовия празник на Вселенската патриаршия, в сряда, 30 ноември 2022 г., във всечестната патриаршеска църква във Фенер.

Това послание на Вселенския патриарх не беше отправено чрез мъгливи формулировки , а с конкретно позоваване на престъпната война на Русия срещу Украйна, която предизвиква дълбока тъга и представлява „голямо предизвикателство“, както се изрази Негово Всесветейшество в характерния си стил.

В съответния пасаж от проповедта си Негово Всеветейшество каза следното:

„Когато се проповядва омраза, насилие и разделение, тогава Божието име се похулва.
За съжаление, днес продължаваме да сме свидетели как религиозната вяра може да бъде употребена, за да се оправдаят войната и използването на сила.

Продължаващата разрушителна война в Украйна между два братски християнски народа ни причинява дълбока скръб и представлява голямо предизвикателство.

Във връзка с тези неприемливи събития е важно да се припомни, че Светият и Велик Събор на Православната Църква (на о.Крит през 2016 г.) осъди войната и обяви, че Христовата Църква като цяло осъжда всяка война, която тя смята за резултат от злото и греха в света. И че Православната църква категорично осъжда различните конфликти и войни, дължащи се на фанатизъм, произтичащ от религиозни предразсъдъци.

Съборът на Крит подчерта, че Христовият мир е зрелия плод на примирението на всички в Него, като изтъкна стойността и величието на човешката личност като Божий образ, проекцията на органичното единство на човешкия род и света в Него, универсалността на принципите на мира, свободата и социалната справедливост и накрая – плодът на християнската любов между хората и народите по света.

В този дух Съборът заяви, че Православната църква счита за свой дълг да приветства всичко, което наистина служи на мира и отваря пътя към справедливостта, братството, истинската свобода и взаимната любов между всички чеда на Единия Небесен Отец, както и между всички народи на единното човешко семейство“.

———-

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: