Меню Затваряне

Вселенският патриарх: Руската църква има папски претенции, а не Вселенската патриаршия

Интересна дискусия за автокефалията на Украйна и войната на Русия срещу Украйна проведе Организацията за популяризиране на гръцката и православна култура „Аенаос“.

В свое видеообръщение Вселенският патриарх Вартоломей подчерта, че предоставянето на автокефалия на ПЦУ няма нищо общо с геополитически факти и с руската инвазия в Украйна.

Според патриарх Вартоломей Руската църква изкуствено свърза войната с автокефалията на ПЦУ, за да прикрие отговорността и амбициите си в тази война.

„Русия задълбочи пропастта между украинци и руснаци, а не автокефалията на Украйна, която беше дадена на изстрадалия украински народ. Реакцията на Русия произтича от опита за налагане над украинския народ и от липсата на здрава църковна съвест“, подчерта Вселенският патриарх. Той също така допълни, че Константинополската църква е подала ръка на Русия за разрешаването на украинския въпрос, но усилията не са дали резултат по вина на руската страна, която не признава това.

„Ръководството на Московската църква се опитва да наложи нова еклезиология, която събаря църковния ред въз основа на нови данни. Но трябва да разбере, че Вселенската патриаршия е единствената гаранция за единството на православието. Без Вселенската патриаршия Православието ще попадне във водовъртежа на национализмите, в затвореността на самодостатъчността, в презрението на съвременния свят“, каза той.

Той добави, че Руската църква продължава да обвинява Вселенската патриаршия, че е отговорна за напрежението в православните отношения, докато „Русия създава напрежението, тази, която влезе неканонично в юрисдикцията на Александрийската патриаршия, опетнявайки авторитета на Православието в очите на християнския свят.”

Във видеопосланието си Вселенският патриарх подчертава, че ръководството на Руската църква смята, че намесата на Вселенската патриаршия е създала разкол в православието:

„За нас това не е вярно. Предоставянето на автокефалия е съществен принос за единството на Православието като практически израз на православната еклисиология и вековна църковна практика. Именно действията на Руската църква заплашват единството на Православието, а не отговорът на Вселенската патриаршия на искането на украинския народ“.

Той подчерта, че папски претенции има Руската църква, а не Вселенската патриаршия. 

„Москва не признава правото на украинците да имат автокефална църква, защото иска да ги потиска, иска да превърне православието в конфедерация на църкви, за да има думата. Такъв открито арогантен и хегемонистичен манталитет ще подчертае централната роля на Вселенската патриаршия в православния дискурс. Автокефалията на Украйна е свършен факт на Църквата и не може да бъде отменена с никаква пропаганда или война. Руската църква се проявява като безмилостен майцеубиец. Всички сме свидетели на катастрофата, която се разиграва на украинска земя. Трябва незабавно да се постигне прекратяване на огъня”.

Патриарх Вартоломей призова всички православни автокефални църкви, които все още не са го направили, да пристъпят към признаване на автокефалната Православна църква на Украйна.

„Призоваваме всички православни автокефални църкви, които все още не са го направили, да продължат с признаването, като по този начин изразят подкрепата си към страдащия украински народ, а Руската църква да се извини за това, което е причинила на православието. Намеците за връзка между войната и предоставянето на автокефалия са измислици на болното въображение, за да се прикрие престъплението, което се извършва в момента в Украйна. Православният украински народ никога няма да приеме, че неговата църква трябва да продължи да бъде подчинена на Московската патриаршия, която благослови нахлуването в родината му“, допълни Вселенският патриарх.

————

Източник: Orthodox Times, Еfi Efthimiou

Posted in Публицистика, Църква и политика

Вижте още: