Меню Затваряне

Вселенският патриарх: „Ръководството на РПЦ е причастно към военните престъпления на Русия“

Вилнюс, 22 март (Ройтерс)

Духовният глава на православните християни по света каза в сряда , че могъщата Руска православна църква споделя отговорността за конфликта в Украйна, но същевременно той е готов да помогне в следвоенното „духовно възстановяване“ на Русия.

Коментарите на Вселенския патриарх Вартоломей са укор, отправен към руския патриарх Кирил, чиято безусловна благословия за нахлуването на Москва в Украйна раздели вселенската православна църква.

Патриарх Вартоломей, който през 2019 г. вбеси Москва, като призна новосъздадената Православна църква на Украйна, каза, че руските власти използват Църквата като „инструмент за своите стратегически цели“.

„Църквата и държавното ръководство в Русия си сътрудничиха в престъплението на агресията и споделиха отговорността за произтичащите от нея други престъпления, като шокиращото отвличане на украински деца“, каза той на конференция, проведена в парламента на Литва.

Миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го във военно престъпление за незаконното депортиране на стотици деца от Украйна. Русия твърди, че децата са преместени от Украйна заради тяхната собствена безопасност. Тя отрича да е извършвала нарушения на човешките права в Украйна.

„Нашият междурелигиозен диалог трябва да се съсредоточи върху начините за противопоставяне и неутрализиране на способността на ръководството на Московската патриаршия да подкопава единството и да легитимира богословски престъпното си поведение“, каза патриарх Вартоломей.

Руската православна църква не е коментирала неговото изказване до този момент.

Църква майка

Вселенският патриарх е базиран в Истанбул и се смята за „пръв сред равни“ в Православната църква, която има около 260 милиона последователи по целия свят, около 100 милиона от които в Русия.

„Константинополската църква-майка е готова отново да помогне на децата си в Украйна и Русия, както е правила многократно в миналото“, каза той. Църквата все още използва старогръцкото име Константинопол за Истанбул.

„Наш общ християнски дълг е да използваме силите си за диалог, чрез който да върнем нашите руски братя и сестри към нашата общност на споделени ценности“, каза той, подчертавайки необходимостта от „духовно възстановяване“ както в Русия, така и в Украйна.

Путин, плътно подкрепян от патриарх Кирил, разглежда нахлуването на Москва в Украйна като отбранителен ход срещу– както му се привижда – агресивния и упадъчен Запад, който се стреми да унищожи Русия и нейната култура.

Украйна на свой ред твърди, че Русия води непредизвикана агресивна война, насочена към завземане на територии и смазване на нейната независимост.

————-

Източник: Reuters

Posted in Християнство и война

Вижте още: