Меню Затваряне

Вселенският патриарх се срещна с Арменския патриарх на Константинопол Сахак Масалиян

Оrthodoxtimes.com съобщава, че срещата между двамата патриарси се е състояла в критичен момент за арменската общност, след като в Нагорни Карабах отново се появи напрежение между Армения и Азербайджан. Преди преди два дни в Арменската патриаршия в Константинопол (днешен Истанбул, Турция) турци и азербайджанци организираха демонстрация .

Преди да бъде избран, архиепископ Сахак Масалиян беше председател на Религиозния съвет на Константинополската патриаршия, и бе посочван от дълго време като силен кандидат, който може да победи при избора за Арменски патриарх. Той бе натоварен да координира целия избирателен процес. В последните етапи от процеса, изборите всъщност бяха сведени до спор между архиепископите Сахак Масалиян и Арам Атешян, който дълго време ръководи Патриаршията като „заместник“ през годините на инвалидизираща болест на предишния патриарх Месроб II Мутафян – съобщи тогава Vatican news.

Вселенският патриарх Вартоломей се срещна и с митрополита на Кисамос и Селино Амфилохий, а също така изслуша Нектариос Дурунтакис, нов военен аташе на гръцкото посолство в Анкара.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: