Меню Затваряне

Всенощно бдение в Църногорския манастир пред иконата на Св. Богородица “Всецарица”

По обичай всяка година срещу 2 май в Църногорската св. обител се отслужва всенощно бдение, с което се отбелязва интронизирането в манастира на копие на чудотворната Ватопедска икона “Всецарица”. Тази година датата съвпадна с празника на празниците – Възкресение Христово, поради което тържествената служба в прослава на Св. Богородица – Всецарица, пета поред, беше преместена с няколко дни – на Светла Събота.

Празничното молитвено последование беше отбелязано от манастирското братство, заедно с миряни от София, Перник, Кюстендил, Сандански. На десния клир псалтите по утвърдила се традиция ръководеше Владимир Симич от Белград, Сърбия, а лампадарий на бдението беше Светослав Цеков от София.

Архиерейската св. Литургия на 8 май с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, беше възглавена от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. С него съслужиха архимандрит Никанор – игумен на св. обител, иконом Йоан Чикалов – архиерейски наместник на Трънска духовна околия, иконом Константин Стойчев – председател на храм “Св. Петка” в гр. Брезник и ефимерий в манастира, а също и йеромонах Спиридон и йеродякон Захарий от манастирското братство.

На св. Литургия сред миряните се молиха министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев, бившият ректор на УНСС проф. Стати Статев, областният управител на Перник Емил Костадинов, кметовете на Земен и Ковачевци Димитър Сотиров и Васил Станимиров, зам. кметовете на Перник и Брезник – Стефан Кръстев и Иван Бъчваров, както и други представители на местните власти от Пернишкия регион.

Накрая на тържествената служба светата икона бе върната с лития в параклиса, където обичайно стои за поклонение от вярващите.

Текст: архим. Никанор, игумен на Църногорския манастир “Св. Козма и Дамян”

Вижте още: Акатист към Св. Богородица “Всецарица”

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: