Меню Затваряне

ВТУ е първият чуждестранен университет с филиал в Скопие

Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий” е първият чуждестранен университет, който ще има филиал в Република Северна Македония. Новината за това дойде днес от премиера Зоран Заев навръх празника на висшето училище в старата столица. Така от следващата академична година по програмите на университета в Република Северна Македония ще се обучават над 100 магистри и около 50 докторанти.

Още преди три години Великотърновският университет направи първите стъпки към разкриването на филиал в Република Северна Македония.

“Веднага щом приеха закона преди три години, който даваше право на чуждестранен университет да открие свой филиал на територията на Северна Македония, ние и нашите партньори от Международния славянски университет в град Свети Николе, решихме да стартираме процедурата“, каза ректорът на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проф. дфн Христо Бонджолов.

Новината, че от новата академична година това ще бъде факт, ректорът на Великотърновския университет получил по телефона лично от премиера Зоран Заев.

“С него говорих малко преди да започне тържеството, 15 минути. Мисля, че и той беше радостен от новината от това, че ще направим пробива, ще направим първата крачка, за да затоплим нашите отношения”, каза проф. дфн Христо Бонджолов.

По думите на проф. Бонджолов това е важна крачка не само за Великотърновския университет, но и в отношенията между двете държави.

Източник: БНТ

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: