Меню Затваряне

ВТУ отне почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Путин

Академичният съвет на Великотърновския университет отне почетното звание „Доктор хонорис кауза“, присъдено на Владимир Путин преди 13 години.

За отнемане на почетното звание на Путин настоя преди месец великотърновската организация на “Зелено движение”: „Дори към тази дата това звучи изключително цинично, защото още тогава Русия извърши агресия срещу Грузия и отне част от териториите й. Веднага след това много хора от града направихме акция срещу ВТУ, но Академичното ръководство ни иронизира и не отреагира по никакъв начин, отказвайки да поправи това свое решение“, разказа съпредседателят на “Зелено движение”.

Предложение беше направено и от проф. дфн д-р Живка Колева-Златева, ръководител катедра “Обща лингвистика и старобългаристика” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, която публикува съобщение до преподавателите и служителите на Великотърновския университет с предложение до Ректора на ВТУ относно отнемане на почетното звание “почетен доктор на ВТУ” на руския президент Владимир Путин. 

Към днешна дата академичният съвет единодушно е отменил решението на колегите си от 26 януари 2009 година, с което на тогавашния министър председател на Руската федерация Владимир Путин е присъдено званието „Почетен доктор на Великотърновския университет“ за приноса му за мирното развитие на съвременния свят.  

„Назначих комисия, която да изследва фактите и се установи, че решението преди 13 години е било незаконно. Решението на Академичния съвет от днес не е политическо“, коментира за БНР ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов: „Имало е решение на Академичния съвет. Нищо след това не е направено. А самото решение на Академичния съвет е взето в нарушение на статута“. 

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: