Меню Затваряне

Възнесение Господне в манастира „Есфигмен“

Архим. Никанор Мишков

Архим. Никанор Мишков

Храмовият празник на светата обител „Есфигмен“ бе тържествено отбелязан в манастирския конак в Карея.

Денят Възнесение е главният храмов празник на светата царска, патриаршеска и ставропигиална обител „Есфигмен“ на Света гора – Атон.

Поради продължаващата окупация на централната манастирска сграда, намираща се в североизточния край на полуострова, от разколници, и тази година празничното богослужение бе проведено в манастирското представителство в светогорската столица Карея.

За да оглави тържеството специално бе дошъл Кесарийският митрополит Теофилакт от Александрийската патриаршия. На вечернята служиха игуменът на светата обител „“Есфигмен архимандрит Вартоломей, заедно с антипросопите на светогорските манастири Иверон и Григориат йеромонасите Георгий и Паисий, както и архимандрит Никанор от Църногорския манастир в България, старци и представители на различни светоторски скитове и келии, архимандрит Спиридон от Градешкия манастир в България, свещеници от Гърция и др.

Празничната св.литургия бе възглавена отново от Кесарийският митрополит Теофилакт от Александрийската патриаршия, като с него съслужиха архимандрит Продромос – игумен на манастира Великата Лавра, архимандрит Вартоломей – игумен на празнуващия манастир „Есфигмен“, йеромонах Георгий – представител на манастира „Иверон“, архимандрит Никанор от Църногорския манастир в България, стареца Димитрий от келията „Свети Архангели Ягари“ в Карея и ефимерият на бдението йеромонах Акакий от келията „Св. Николай Халкя“ в Карея. Символът на вярата бе прочетен от г-н Аристос Кашмироглу – заместник на гражданския губернатор на Света гора.

За да уважат празника бяха дошли много монаси от Света гора и поклонници от Гърция, САЩ, България, Румъния, Северна Македония и Украйна. За всички тях манастирското братство даде празничен обяд.

Както е предписано от светогорския типик и традицията, в ранния следобед на празничния ден бяха отслужени Ктиторска вечерня и панихида.

Те бяха оглавени от митрополита-старец на Кесария Теофилакт, в съслужение с игумена на Иверон архимандрит Натанаил, игумена на „Кутлумуш“ архимандрит Николай, игумена на „Есфигмен“ архимандрит Вартоломей и представители на свети обители, килии и вярващи.

След края на панихидата последва традиционната почерпка в архондарика на светата обител, последвана от трапеза за присъстващите монаси и поклонници.

Posted in Светогорие

Вижте още: