Меню Затваряне

Възникнаха спорове около реставрацията на “Нотр Дам” в Париж

Католическата архиепископия на френската столица скоро ще представи на обществеността план за интериора на катедралата Нотр Дам.

Длъжностните лица ще представят своя интериорен дизайн пред френската Комисия за национално наследство и архитектура (National Heritage and Architecture Commission) на 9 декември на фона на нарастващите критики за забавяне на възстановяването на катедралата, силно повредена от пожар през 2019 г. Агенция Франс прес по-специално посочва, че архиепископията отхвърля критиките на редица чуждестранни медии, които смятат, че известната френска готическа катедрала, която е строена в продължение на почти два века (от 1163 до 1345 г.), настоящите потомци ще превърнат в тематичен парк и ще я осквернят с противоречиви образци на съвременното авангардно изкуство.

В публикация от 26 номеври британският вестник Daily Telegraph цитира  мнението на експерт, който смята, че новият интериор ще превърне страхотна историческа сграда в политически коректен Дисниленд. „Изповедалните, олтарите и класическите статуи ще бъдат заменени с цветни фрески на съвременното изкуство, с безвкусни звукови и светлинни ефекти в името на създаването на емоционални пространства, казва експертът. Посетителите, които вървят по т. нар. пътека на откритията, ще бъдат посрещнати от странични тематични параклиси, декорирани в африкански и азиатски мотиви. В същото време светлинни ефекти с библейски стихове на много езици, включително китайски, ще трептят по стените на параклисите, допълва експертът.

Това е като Дисниленд в Нотр Дам, казва с ужас в едно интервю Морис Кюло, френски архитект, който лично е видял плана за вътрешността на катедралата. „Те ще превърнат Нотр Дам в нещо, което никой никога не би позволил да бъде направено с Уестминстърското абатство или Свети Петър в Рим. Ще бъде нещо като тематичен парк, много детски, вулгарен и напълно неподходящ поради молитвената атмосфера на тази великолепна историческа сграда“.

Отец Жил Друен, свещеник, отговарящ за реставрацията на интериора, обяснява в  интервю, че целта на реставрацията е внимателно да се запази светостта на катедралата като място за поклонение, която същевременно приветства и посреща посетители, които не винаги са християни. По-специално той посочва, че страничните параклиси ще бъдат украсени с портрети от 16-18 век, водейки диалог с предмети на съвременното изкуство. „Катедралата винаги е била отворена за предмети на изкуството от всеки исторически период до наши дни“, напомня свещеникът. Интериорът е бил попълнен с голям златен кръст от скулптора Марк Кутюрие и е поставен в катедралата с благословението на [тогава архиепископ на Париж] кардинал Люстигер през 1994 г.

Контролът по строителните дейности за възстановяването на конструкцията на катедралата и външните дейности по нея се осъществяват от съответните строителни служби на френското правителство, но свещениците, служещи в на катедралата отговарят за нейния интериор. Този нов план обаче трябва да бъде одобрен от френското министерство на културата. Министърът на културата Розелин Башело по-рано твърди, че екстериорът на възстановената катедрала трябва да бъде абсолютно идентичен с този, който е съществувал преди пожара.

Не за първи път плановете за реставрация на катедралата предизвикват такива ожесточени спорове. През декември 2020 г. критиците остро осъдиха новината за предложената замяна на старинните витражи он Виоле Ле Дюк в параклисите около наоса с цветно съвременно изкуство. Говорителката на архиепископията, отговаряйки на критиките, емоционално заяви тогава в изданието “Национален католически регистър”: Разбира се, че архиепископът никога няма да благослови превръщането на катедралата в нещо като летище или паркинг. Според сегашния план катедралата ще бъде отворена отново за богослужения на 16 април 2024 г., точно пет години след пожара. По-късно същата година в Париж ще се проведат летните олимпийски игри.

Източник: Богослов.ру

Posted in Новини, Новини от света